Peña Nieto en Trump na hun gesprek
NOS Nieuws

Vriendelijke woorden Pena Nieto en Trump, maar Trumps muur blijft

President Peña Nieto van Mexico heeft "een erg open en constructief gesprek" gehad met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Dat zei hij op een gezamenlijke persconferentie met Trump in Mexico. Trump ging op uitnodiging van de Mexicaanse president op bezoek in het land waarover hij zich in zijn campagne zeer negatief heeft uitgelaten.

Beiden spraken lovende woorden over elkaar en elkaars land, maar Trump herhaalde wel zijn plan voor een muur aan de gezamenlijke grens. Hij zei dat hij de landen moeten samenwerken om illegale immigratie tegen te gaan en dat elk land het recht heeft een muur of een hek aan zijn grens te bouwen om mensen, drugs en wapens tegen te houden.

Op een vraag van een journalist antwoordde Trump dat hij niet met Peña Nieto heeft besproken wie de kosten voor de muur gaat betalen. Trump heeft voor zijn eigen publiek diverse malen gezegd dat Mexico die kosten gaat betalen.

Een woordvoerder van de Mexicaanse president zei later tegen persbureau Reuters dat de twee het er wel degelijk over hebben gehad. "Wat de president heeft gezegd, en dat heeft hij al vaker gezegd, is dat Mexico die muur niet gaat betalen", aldus de woordvoerder.

Grote eer

De Mexicaanse president zei op de persconferentie dat de relatie tussen zijn land en de VS gebaseerd moet zijn op wederzijds respect. Mexicanen in de VS dragen volgens hem op allerlei manieren bij aan de Amerikaanse samenleving, zijn eerlijk en werken hard. Trump op zijn beurt zei dat hij enorm gesteld is op Mexicaanse Amerikanen en dat hij er trots op is dat hij veel Mexicaanse werknemers heeft.

Trump en Peña Nieto over de muur russen Mexico en de VS

Trump noemde het een grote eer dat hij was uitgenodigd. Hij zei dat de landen dezelfde waardering voor democratie hebben en dat het ook in het belang van de Verenigde Staten is dat Mexico sterk en welvarend is. Hij besloot zijn verklaring met de woorden "Ik wil u bedanken en ik noem u een vriend".

Over de grens zei Peña Nieto dat de landen daarin samen moeten investeren. Volgens de president was het aantal illegale Mexicaanse immigranten in de VS tien jaar geleden hoog, maar is het sindsdien gestaag aan het dalen.

De Mexicaanse president zei dat Mexico de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal accepteren en zal samenwerken met de nieuwe regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl