Wout van Aert en Mathieu van der Poel in duel bij de wereldbeker in Valkenburg in 2016
NOS SportAangepast

Van der Poel en Van Aert: geen pintje samen, wel respect

Als de wedstrijd zelf net zo spannend wordt als het moddergooien vooraf, dan belooft de WK veldrijden komend weekend in Luxemburg vuurwerk. De kampen van de twee topfavorieten - Mathieu van der Poel en de Belg Wout van Aert - zijn al weken in een strijd verwikkeld op social media.

Zo klaagde Niels Albert, Van Aerts ploegleider, over de rol van Adrie van der Poel (Mathieu's vader) als parcoursbouwer op de WK. Van der Poel counterde vervolgens gevat door te zeggen dat zijn vader ook het parcours in Hoogerheide bouwde, waar Van Aert zegevierde. Nu lijkt de Nederlander een nieuwe aanval in te zetten op zijn concurrent.

Dopingtest online

Samen met de Belgische veldrijder Kevin Pauwels zette Van der Poel de resultaten van een dopingtest online, om te bewijzen dat ze geen attesten hebben. Adrie van der Poel was er als de kippen bij om via Twitter te reageren met de tekst: "Wie volgt???".

Daarmee lijken ze Van Aert, die geblesseerd raakte en daarom vrij is om medicatie te nemen, uit te dagen hetzelfde te doen. Maar de regerend wereldkampioen heeft nog niets gepubliceerd.

Jeroen Koster, commentator bij NOS Studio Sport, hoe komt deze 'online-battle' op jou over?

"Dat is onderdeel van het spel. Veldrijden is altijd een strijd geweest tussen Nederland en België, met af en toe een verdwaalde Tsjech ertussen. En in België wordt het duel tussen die twee enorm opgestookt, ook omdat Van der Poel daar al zijn hele leven woont.

Die jongens begrijpen ook dat de sport mooier wordt als er iets achter zit. Het zijn natuurlijk ook gasten van begin 20 hè. Hoort een beetje bij de leeftijd."

Van der Poel zei over zijn relatie met Van Aert: "We hebben respect voor elkaars prestaties, maar het is moeilijk om vrienden te zijn naast de cross." Geloof jij dat?

"Tuurlijk. Er is echt wel respect, hoor. Ze kennen elkaar natuurlijk al heel lang. Maar met alles eromheen, al dat publiek, heel veel journalisten, daar gaan ze gewoon een beetje in mee. Ze gaan na afloop van de cross inderdaad niet samen aan de bar zitten om even gezellig een pintje te drinken."

Wout van Aert (r) filmt de entree van Mathieu van der Poel bij de wereldbekerwedstrijd in Valkenburg

Van der Poel werd twee jaar terug de jongste wereldkampioen ooit. Van Aert is de titelverdediger. Wat verwacht jij zondag?

"Er zijn natuurlijk wel wat dingen gebeurd. Van Aert had wat knieproblemen en heeft een week niets gedaan. Van der Poel werd bij de laatste veldrit in Hoogerheide 24ste. Dat zag er dramatischer uit dan het was, maar toch. Uiteindelijk zal het wel een gevecht worden tussen die twee, verwacht ik.

En als het gaat dooien, wordt het parcours zwaarder. Dat is in het voordeel van Van Aert. Een technische cross in de sneeuw is juist meer iets voor Van der Poel. Dat speelt allemaal mee. De verschillen zijn minimaal."

We hebben Lars van der Haar helemaal niet genoemd. Zou hij de lachende derde kunnen worden?

"Dat hij won in Hoogerheide, dat is echt een geweldige prestatie. Maar Van der Haar heeft wel een trainingsachterstand. Hij wordt iedere week beter, maar ik denk toch dat dit WK te vroeg komt voor hem. Hij is wel de enige die de lachende derde kán worden, want Toon Aarts (België), toch de Europees kampioen, is geblesseerd en er niet bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl