NOS SchaatsenAangepast

Smeekens opent NK sterk, Ronald Mulder snel in kapot pak

Jan Smeekens is de KPN NK sprint begonnen met een 34'er op de 500 meter. De 29-jarige schaatser noteerde de snelste tijd op de eerste afstand in Heerenveen: 34,85.

NK sprint: eerste 500 meter (m)

Ondanks die goede eerste 500 meter ligt het niet voor de hand dat Smeekens de Nederlandse titel gaat pakken. Daarvoor is zijn 1.000 meter - normaal gesproken - niet goed genoeg. In 2011 werd Smeekens wel een keer tweede achter Stefan Groothuis.

Het was de 52ste keer dat Smeekens op de 500 meter onder de 35 seconden reed. Daarmee evenaart hij het record van de Canadees Jeremy Wotherspoon. Alleen de Japanner Joji Kato heeft meer 34'ers op zijn naam staan.

Ook Ronald Mulder reed een goede rit, ondanks een moeilijke voorbereiding. Met een kapot pak, bij elkaar gehouden door veiligheidsspelden en ducttape, snelde hij heel knap naar de tweede tijd: 34,98. Dai Dai Ntab werd derde met 35,08.

Michel Mulder, de olympisch kampioen van Sotsji op de 500 meter, kwam niet verder dan de vierde plaats (35,43).

Mulder rijdt 500 meter met ducttape en veiligheidsspelden

"Die ducttape was echt mijn redmiddel", vertelde Ronald Mulder na de race. "De rits ging kapot en dat kan gebeuren. Het was wel op een rotmoment, want ik had niet genoeg tijd om een nieuw pak aan te trekken. Dit was de enige oplossing en dat resulteerde in een rommelige race. Het was een gedoe, maar ik ben blij met de afloop."

Winnaar Smeekens was ook blij met zijn 500 meter. "Het voelde weer goed, ik ben er supertevreden mee. Als het in de training lukt, is het altijd nog afwachten of het er in de wedstrijd ook uitkomt. En nu ik hier toch ben, is dat WK-ticket ook meteen een doel voor me."

Naast de Nederlandse titel is er ook nog één startbewijs te verdienen voor de WK sprint, die op 27 en 28 februari in Calgary (Canada) worden gehouden.

Titelverdediger Kai Verbij ontbreekt in Heerenveen. Hij pakte eerder deze maand de allereerste Europese titel sprint, waardoor hij zich ook verzekerde van deelname aan de WK sprint. Hij is ook al zeker van deelname aan de WK afstanden in Zuid-Korea. Ook Kjeld Nuis, die het tweede ticket heeft, is niet van de partij in Thialf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl