Troepen vallen Gambia binnen, Jammeh nog altijd in paleis
De VN-Veiligheidsraad heeft steun uitgesproken voor Adama Barrow als president van Gambia. Daarop zijn West-Afrikaanse troepen vanuit Senegal Gambia binnengevallen om de oude president, Yahya Jammeh, af te zetten. "We zijn Gambia binnengegaan", zei een Senegalese legerwoordvoerder.
De Veiligheidsraad wil dat er eerst naar een politieke oplossing wordt gezocht, maar de Afrikaanse troepen lijken de aanval te kiezen.
Eerder vanavond werd Barrow in de Gambiaanse ambassade in Senegal beëdigd. Barrow won in december de presidentsverkiezingen. Hij moest in Senegal worden geïnstalleerd omdat Jammeh weigert plaats te maken. In de kleine ruimte waren hooguit veertig mensen, onder wie de premier van Senegal.
Leger Gambia
Jammeh zit nog altijd in het presidentieel paleis in Banjul. Het is niet duidelijk in hoeverre het leger hem zal verdedigen. Het Gambiaanse leger telt zo'n 5000 militairen. Jammeh riep deze week de noodtoestand uit, maar in de straten van Banjul zijn volgens getuigen geen militairen te zien.
"Het is onmogelijk om te voorspellen wat Jammeh nu gaat doen", zegt correspondent Koert Lindijer vanuit Gambia. "Na zijn beëdiging heeft Barrow het leger opgeroepen zich terug te trekken in de kazernes. Militairen die dat niet doen, beschouwt hij als rebellen."
Zeker 26.000 Gambianen zijn uit vrees voor geweld het land ontvlucht. Ook veel toeristen zijn vertrokken. De reisorganisatie Tui heeft de meeste toeristen weggehaald uit Gambia.
De troepen die Gambia binnentrekken zijn van Ecowas, een regionaal verbond van West-Afrikaanse landen. Die landen hebben de afgelopen weken meermalen met Jammeh gesproken om hem over te halen de macht af te staan.
De Ecowas-delegatie werd aangevoerd door de president van Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, vertelt Gambia-kenner Marloes Janson in het NPO 1-radioprogramma Nieuws en Co.
"De delegatie kon met Jammeh niet tot overeenstemming komen. Ook een tweede bezoek leverde weinig op. Jammeh zegt dat er bij de presidentsverkiezingen op 1 december fouten zijn gemaakt bij het tellen van de stemmen. Daarom eist hij nieuwe verkiezingen", zegt Janson.
"Eerder accepteerde Jammeh zijn verkiezingsnederlaag wel. Hij heeft Barrow zelfs telefonisch gefeliciteerd. Dat is uitgezonden op de staatstelevisie. Hij heeft gezegd dat hij met Barrow zou samenwerken."
Jammeh wil amnestie en toegang tot zijn bezittingen.
"Nog geen week later zei hij dat de verkiezingsuitslag geannuleerd moet worden en dat hij aanblijft tot er nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven. Hij heeft een petitie getekend en ingediend bij het Gambiaanse hooggerechtshof, maar die zaak kan pas in mei voorkomen omdat er op dit moment niet voldoende rechters zijn", vervolgt Janson.
Volgens de Gambia-kenner is een aantal van die rechters ontslagen door Jammeh, anderen zijn opgestapt.
"De Nigeriaanse president Buhari heeft geprobeerd Jammeh een aanbod te doen om hem asiel te geven. Dat aanbod heeft hij geweigerd. Jammeh zou het land niet willen verlaten. Hij wil dat hem amnestie wordt verleend en dat hij toegang krijgt tot zijn bezittingen en zijn eigen bewakers houdt. Zo zou hij prettig kunnen blijven leven in Gambia."