Chinese voetbalgekte zit ook zichzelf in de weg
Sinds president Xi Jinping voetbalontwikkeling tot staatsprioriteit maakte, zit het Chinese voetbal in de lift. Althans qua uitgaven. China verbaast zelfs de toch al krankzinnige voetbalwereld door met bizarre bedragen te strooien.
Sinds de zomer is door Chinese clubs voor meer dan 250 miljoen euro aan transferbedragen uitgegeven. Aan topspelers als Oscar, Carlos Tévez en Axel Witsel, maar ook aan spelers als Hulk en oud-Ajacied Nemanja Gudelj.
En ze verdienen allen exorbitante salarissen. Zo krijgt Oscar 470.000 euro per week (!) en is Tévez met 722.000 zelfs de bestbetaalde speler aller tijden. Witsel beurt bijna drie ton per zeven dagen.
En ook Gudelj, toch geen uitblinker in de eredivisie, krijgt bijna een ton.
Witsel is de nieuwste aanwinst van Tianjin Quanjian. ‘"Ik kan niet zeggen dat ik niet ook voor het geld gekomen ben,’’ zegt de 28-jarige Belg tegen NOS-correspondent Marieke de Vries. ‘’Maar ik kan niet mijn geld incasseren en op mijn lauweren rusten. Ik moet hier hard werken om de club beter te maken."
Minder buitenlanders
Precies in het weekeinde dat Witsel in China arriveert, kondigt de Chinese voetbalbond aan dat nog maar drie in plaats van vier buitenlanders tegelijk op het veld mogen staan. De eigenaar en directeur van Tianjin Quanjian, Shu Yuhui, is ‘not amused’.
Hij leidt een enorm farmaceutisch bedrijf (Quanjian). Door zijn inzet is de club in oktober gepromoveerd naar het hoogste niveau, de Chinese Super League. "Hoe kunnen we zorgen dat de Chinezen van de Super League gaan houden? Ik denk dat we het eerst spannend en aantrekkelijk moeten maken door veel buitenlandse spelers te kopen."
Volgens Shu heeft dit ook een positief effect op de Chinese spelers. "Deze hooggekwalificeerde buitenlandse spelers moeten het niveau van de lokale spelers verhogen."
'Dit is niet te verantwoorden'
Journalist Mark Dreyer uit Engeland heeft zich in 2007 genesteld in Peking en volgt het Chinese voetbal sindsdien op de voet. Hij denkt dat veel bedrijven zulke hoge bedragen investeren omdat de president het voetbal tot prioriteit heeft gemaakt.
"Dit zijn geen uitgaven die economisch te verantwoorden zijn. De transferbedragen en salarissen, soms vier keer zo hoog als in Europa, zijn echt veel te hoog. Dit gaan ze nooit terugverdienen. Maar ik denk dat ze het idee hebben dat ze de door de president gevraagde steun voor het voetbal op andere manieren terugkrijgen."
Dreyer doelt op een positieve behandeling van de bedrijven door de overheid op andere terreinen als ze veel geld in het voetbal investeren.
Niet alleen in Europa, maar ook in China zelf klinkt steeds meer kritiek op deze geldsmijterij. Recent trapte ook de Chinese overheid op de rem. Eerst was er een perscommuniqué van het sportministerie dat sprak over ‘irrationele uitgaven’.
Nieuwe regel
En afgelopen weekend kondigde de Chinese voetbalbond aan dat clubs voortaan nog maar drie buitenlandse spelers per wedstrijd op het veld mogen hebben. Dat waren er altijd vier, van wie een op de bank. Volgens insiders een bevel van bovenaf; van de overheid dus.
Eigenaar Shu is niet blij met deze maatregel, midden in de transferperiode: "De timing van deze beslissing is natuurlijk nadelig voor de clubs. Want de nieuwe regels gaan in met het nieuwe seizoen, dat in maart begint. We moeten ons direct aanpassen, maar verlies is onvermijdelijk."
En exact afgelopen weekend kwam Witsel aan bij Tianjin Quanjian. Een club met grote dromen en ambities, maar de vraag is of die nu nog uit kunnen komen met de nieuwe regelgeving.
Witsel weet precies waarom hij is gekocht, maar ook dat hij met de nieuwe regelgeving nog maar een van de weinige buitenlanders in de competitie zal zijn.
"Onze voorzitter is ambitieus. Hij heeft mij gekocht en ik weet dat hij nog meer buitenlanders wil halen. Al is dat niet makkelijk met de nieuwe regels in China. Toch hoop ik dat hij nog iemand koopt."
Journalist Dreyer vindt dat de maatregel om het aantal spelers per club verder te limiteren tot drie per club, niet kan. "Het is oneerlijk. Sommige clubs zullen al vijf buitenlanders hebben. Sommige aankopen van de laatste dagen blijken nu waardeloos."
"Kunnen deze contracten nog verbroken worden? Willen deze spelers nog wel blijven? Het is totale chaos!"
Verbolgen
Ook voorzitter Shu is verbolgen. "Als ik dit had geweten, dan had ik veel meer geïnvesteerd. Ik zou het geld van de vier gebruikt hebben om in drie spelers te steken. Maar nu is het te laat, want we hebben al zaken gedaan."
Ook Witsel zelf realiseert zich dat de wereld er nu anders uitziet. ‘’Natuurlijk moeten Chinese spelers zich kunnen ontwikkelen. Maar het is ook jammer, want met meer buitenlanders wordt de competitie ook beter."
"Ik hoop dat ze nog van gedachten veranderen. En dat de club nog meer buitenlanders kan kopen. Maar ik ben blij met mijn keuze.’’