De politie pakte vorige maand 20 leden van de beruchte bende Mara Salvatrucha op
NOS NieuwsAangepast

Een dag zonder moorden in El Salvador

Er zijn woensdag geen moorden gemeld in El Salvador. Dat is nieuws : de laatste keer dat dat gebeurde is bijna twee jaar geleden. El Salvador hoort elk jaar bij de landen met het hoogste aantal moorden ter wereld. Vorig jaar werden er elke dag gemiddeld zo'n veertien mensen om het leven gebracht. Er wonen 6 miljoen mensen in het Midden-Amerikaanse land.

Voor zover bekend werd er voor het laatst op 22 januari 2015 niemand vermoord in El Salvador. In 2013 gebeurde dat ook een keer, en het jaar daarvoor waren er twee dagen zonder dodelijk geweld.

De bendeleden hebben vaak opvallende tatoeages

2015 ging overigens de boeken in als recordjaar: er werden toen 104 moorden per 100.000 inwoners gepleegd, het hoogste aantal voor een land dat niet in staat van oorlog verkeerde.

Vorig jaar nam dat af, maar met 81,2 moorden per 100.000 inwoners was 2016 nog altijd zeer bloedig. In El Salvador zijn net als in andere Midden-Amerikaanse landen bendes actief, de zogenoemde Maras. Ze houden zich bezig met alle mogelijke vormen van criminaliteit en bestrijden elkaar op leven en dood. De bendeleden, veelal jonge mannen uit arme gezinnen, hebben vaak opvallende tatoeages.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl