De man werd vastgebonden en met messen bewerkt
NOS NieuwsAangepast

Verdachten mishandeling Chicago aangeklaagd voor haatmisdrijf

De vier verdachten die in Chicago zijn aangehouden voor de mishandeling van een achttienjarige zwakbegaafde man worden onder meer vervolgd voor het plegen van een haatmisdrijf. De mishandeling werd door de daders gefilmd en rechtstreeks via Facebook uitgezonden.

De twee mannen en twee vrouwen worden ook verdacht van ontvoering, onrechtmatig vastbinden en ernstige geweldpleging met een dodelijk wapen. Tijdens de mishandeling riepen de daders racistische beledigingen en maakten ze opmerkingen over de handicap van hun slachtoffer.

Mogelijk kenden het slachtoffer en een van de verdachten elkaar van school. Volgens de politie trokken ze twee dagen samen op toen een vechtpartijtje uit de hand liep. De autoriteiten proberen nog te achterhalen hoe de andere verdachten bij de mishandeling betrokken raakten.

Trump

De daders riepen tijdens de mishandelingen onder meer "fuck Trump" en "fuck white people". Volgens de politie lijkt het er ondanks deze opmerkingen niet op dat het geweld een politieke achtergrond heeft. Ook lijkt er geen link te zijn met de Black Lives Matter-beweging, zoals op sociale media werd beweerd.

De zwager van het slachtoffer zegt dat het naar omstandigheden goed gaat met de jongen.

Facebook

Hoewel de Facebook Live-dienst die de daders gebruikten volgens Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is bedoeld om leuke momenten te delen, wordt het regelmatig ingezet om beelden van politiegeweld, mishandelingen en aanslagen te verspreiden. Critici vinden dat Facebook te weinig doet om dit te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl