NOS NieuwsAangepast

Vuurwerkbranche wil onderzoek naar dode Meppel

De vuurwerkbranche is verbijsterd dat de politie het onderzoek naar de eerste vuurwerkdode in drie jaar heeft gesloten. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland wil dat de oorzaak van het ongeluk in Meppel tot de bodem wordt uitgezocht.

"We hebben een verantwoordelijkheid te dragen als branche", zei voorzitter Leo Groeneveld van de vuurwerkbranche in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem zijn er nog veel vragen rondom de dood van het 54-jarige slachtoffer.

Volgens de politie is er bij het slachtoffer geen sprake van een misdrijf en is er daarom geen reden voor verder onderzoek. De man overleed woensdag aan vuurwerkverwondingen die hij opliep tijdens de jaarwisseling. Het ongeluk gebeurde volgens buren van het slachtoffer met legaal vuurwerk.

Politie stopt onderzoek naar vuurwerkdode, tot onvrede van vuurwerkbranche

Groeneveld noemt het onbevredigend dat de politie niet weet wat er die oudejaarsnacht is gebeurd. "We weten niet eens of het ging om een vuurpijl, een rotje of een fontein."

Groeneveld hoopt dat de politie het vuurwerk heeft bewaard. "We zouden het product graag willen bekijken om te kijken of het functioneerde zoals het hoort te functioneren."

De branche wil met name weten of het om legaal vuurwerk ging. "Mocht het een Nederlands legaal product zijn dan moeten we hier iets mee", zegt Groeneveld. Hij heeft een aantal vragen. "Was dit product ondeugdelijk? Is het gebruikt zoals het gebruikt moest worden? Heeft de lont correct gewerkt?"

Met de antwoorden kan volgens de branchevoorzitter een volgend dodelijk vuurwerkongeluk voorkomen worden. Hij wil eventueel dat de branche zelf een onderzoek laat doen.

De laatste keer dat iemand om het leven kwam door vuurwerk was op Oudejaarsdag in 2013. Een 51-jarige man uit Medemblik werd toen door een stuk vuurwerk dat hij zelf had aangestoken getroffen aan zijn hoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl