NOS WielrennenAangepast

De Giro winnen? Dumoulin verwacht niet dat het gaat lukken

Dumoulin kiest voor de Giro

Het hoofddoel van Tom Dumoulin voor 2017 is de Giro d'Italia, maar hij ziet zichzelf eind mei nog niet in de roze trui, met een glaasje prosecco, Milaan binnenrijden.

"Ik denk dat de Giro me niet op het lijf geschreven is. Als je kijkt naar de concurrentie wordt het gewoon heel moeilijk. Ik verwacht eigenlijk niet dat het me gaat lukken", tempert de Limburger de verwachtingen voor de eerste grote ronde die hij als klassementsrenner gaat beginnen.

Niet op zijn lijf geschreven

Toch besloot Dumoulin met Team Sunweb om zich in eerste instantie op de Ronde van Italië te richten, en niet op de Tour de France.

"We hebben er heel lang over gedubd. Ik denk dat er niet echt een ronde is die mij op het lijf geschreven is dit jaar. De Giro heeft veel tijdritkilometers, maar is weer heel erg zwaar qua klimkilometers. De Tour is minder lastig qua beklimmingen, maar heeft ook minder tijdritkilometers."

Dumoulin doet zijn plannen voor 2017 uit de doeken

Veel concurrentie

Dumoulin is de derde Nederlandse kopman die in de Giro voor het klassement gaat rijden. Eerder lieten Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) al weten om in 2017 voor het roze te gaan. En ook de rest van het deelnemersveld is niet misselijk: onder anderen Nairo Quintana en Vincenzo Nibali hebben hetzelfde doel.

Vorig jaar reed Dumoulin al zes dagen in de roze trui, nadat hij de openingstijdrit in Apeldoorn had gewonnen. Waarmee is Dumoulin komend seizoen tevreden? "Is zevende worden een prijs? Misschien wel, als je kijkt naar mijn ontwikkeling. Maar als je echt voor truien of het podium gaat dan denk dat dat heel erg moeilijk gaat worden."

Tour is onwaarschijnlijk

Hoewel zijn programma slechts tot en met de Ronde van Zwitserland (na de Giro) is vastgelegd, zal Dumoulin waarschijnlijk de Tour de France, waar hij vorig jaar twee etappes won, overslaan. "Vooralsnog wel. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat ik daarheen ga. Maar dat dachten we vorig jaar ook en toen stond ik toch aan de start."

Het programma van Dumoulin tot de Giro

Ronde van Abu Dhabi23-26 februari
Strade Bianche4 maart
Tirreno Adriatico8-14 maart
Milaan-Sanremo18 maart
Luik-Bastenaken-Luik23 april
Giro d'Italia5-28 mei

Kelderman gaat voor de Vuelta

Wilco Kelderman is nieuw bij Team Sunweb. Hij maakte de overstap van Lotto-Jumbo. De 25-jarige Kelderman gaat Tom Dumoulin ondersteunen in de Giro, en heeft zelf de Vuelta als een van zijn doelen. "De Tour sla ik een jaartje over. Misschien wel twee jaar. Ik weet nog niet precies met welke insteek ik in de Vuelta ga starten, maar het is wel een van de hoofddoelen. Net als de Ronde van Romandië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl