Al drie jaar lang op rij is de inflatie uitzonderlijk laag.
NOS NieuwsAangepast

Consumentenprijzen in december gestegen

De consumentenprijzen zijn in de maand december met een procent gestegen. Vooral de stijging van diesel- en benzineprijzen en kleding stuwden het prijspeil omhoog. De consument was minder kwijt aan mobiele telefoonkosten en vliegtickets, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Woensdag bleek het inflatiecijfer voor de eurolanden met gemiddeld 1,1 procent te zijn gestegen. De Nederlandse inflatie ligt dus nog wel iets lager, met andere woorden: het leven hier is minder duur dan bij de buren.

De goedkoopte voorbij

Afgelopen zomer was de inflatie nog negatief en was het levensonderhoud dus goedkoper. Sindsdien stijgen de prijzen.

Daarmee lijkt een einde gekomen aan een buitengewoon lange periode van lage inflatie. "We zijn de goedkoopte nou wel zo'n beetje voorbij en dat zal wennen zijn", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "Goedkoop levensonderhoud en nauwelijks prijsstijgingen waren erg plezierig en behulpzaam toen we uit de crisis kropen, er veel werklozen waren, en we erg op de centjes letten. Dat tij is nu aan het keren."

Uitzonderlijk

Voor heel 2016 komt de inflatie uit op 0,3 procent. Dat is het laagste jaargemiddelde in bijna 30 jaar, en het derde jaar op rij met een uitzonderlijk lage inflatie. Alleen in 1986 en 1987 was de inflatie nog lager.

Veel consumentengoederen stegen vorig jaar nauwelijks in prijs, de elektriciteitsprijzen daalden zelfs. Ook voor bankdiensten moest minder worden betaald. Voor gas moest daarentegen meer worden betaald door hogere heffingen.

Koopkracht

Volgens het CBS zijn vorig jaar ook de cao-lonen sterker gestegen dan de prijzen. De stijging bedroeg gemiddeld 1,9 procent en lag daarmee ver boven de inflatie van 0,3 procent. Het is het tweede jaar op rij dat de lonen sterker stijgen dan de inflatie.

Voor de koopkracht van huishoudens is lage inflatie doorgaans goed. Als het inkomen ook nog eens toeneemt doordat er werk gevonden wordt en de lonen stijgen, geeft dat een flinke impuls aan de koopkracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl