Woedende Zuid-Koreanen gingen massaal de straat op in protest tegen president Park.
NOS Nieuws

Afsplitsing regeringspartij Zuid-Korea hoopt op Ban-Ki moon

Bijna dertig leden van de regeringspartij van de Zuid-Koreaanse president Park hebben aangekondigd dat ze de partij verlaten. De dissidenten hebben een nieuwe conservatieve partij opgericht.

Park is verwikkeld in een corruptieschandaal. Het parlement besloot begin deze maand een afzettingsprocedure tegen haar in gang te zetten.

De afsplitsers hopen dat de secretaris-generaal van de VN, de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon, zich aansluit bij de partij om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Eerder deze maand zei Ban dat hij overweegt een gooi naar het presidentschap te doen. De diplomaat zwaait eind deze maand na tien jaar af bij de Verenigde Naties.

Vertrouwensherstel

De nieuwe partij geeft Ban de mogelijkheid om zich verkiesbaar te stellen, zonder dat hij in verband gebracht wordt met de partij van Park en het schandaal waarin ze is verwikkeld. Uit peilingen blijkt dat Ban nu al veel steun heeft onder de Zuid-Koreaanse bevolking.

De corruptiezaak draait om een vertrouweling van Park, haar vriendin Choi Soon-sil. Die wordt ervan beschuldigd dat ze haar vriendschap met de president heeft misbruikt voor eigen gewin. Choi ontkende voor de rechter dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik.

Honderdduizenden mensen zijn de straat op gegaan om het aftreden van Park te eisen. Het vertrouwen in de president daalde tot een historisch dieptepunt.

Sleutelfiguur in het schandaal, Choi Soon-sil, in de rechtszaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl