Van zijn huis in Engeland tot China: fans rouwen om George Michael

Fans rouwen om dood George Michael

"Ik kan het gewoon niet geloven dat ik hier vandaag sta. Ik kan het gewoon niet geloven... Dat George Michael dood is." Fans staan bij het huis van de overleden zanger in Goring, Engeland om hun respect te betuigen. Ze branden kaarsen, leggen bloemen neer en schrijven brieven.

"Ik denk dat hij een moeilijke tijd heeft gehad", zegt een van de fans. "Hij is veel te jong om te sterven. Het voelt alsof zijn leven plotseling stopte."

Een andere fan vertelt hoeveel Michael voor haar heeft betekend. "Ik moest wel naar zijn huis komen, iedereen die me kent, weet dat ik zou komen. Hij was zo'n groot deel van mijn leven, tijdens de goede en slechte tijden. Bedankt, George, voor de muziek."

Een fan van de overleden zanger George Michael legt bloemen neer bij zijn huis in het noorden van Londen

Taiwan

Niet alleen bij Michaels huis rouwen fans, over de hele wereld herdenken mensen de zanger. De Taiwanese homogemeenschap keek altijd erg tegen hem op, wordt duidelijk bij een demonstratie voor homoacceptatie in Taipei. "Ik denk dat hij een heel dapper persoon was", zegt een 25-jarige Taiwanees. "Hij was mooi en knap en bleef zichzelf. Toen ik hoorde dat hij was overleden, werd ik verdrietig. De wereld heeft weer iemand verloren die zichzelf durfde te zijn."

Een andere fan in Taiwan ziet Michael als een icoon. "Hij heeft geweldige dingen meegemaakt. Ik denk dat hij een spannend leven leidde en dat hij alles heeft gedaan wat hij wilde doen. Ik denk dat hij blij de wereld heeft verlaten."

Weer een artiest overleden in 2016. Dit jaar moeten we echt vergeten.

Australische fan

Australië

Duizenden kilometers verderop, in Australië, zijn de mensen ook bedroefd. "Helemaal kapot ervan ben ik. Ik ben verdrietig, want ik houd gewoon van hem. Zijn muziek was zo fijn en hij was gewoon geweldig."

Een andere fan is verrast door het nieuws. "Ik voel me beroerd, want ik kom er net pas achter en ik keek heel erg tegen hem op als artiest. Weer een artiest overleden in 2016. Dit jaar moet echt worden vergeten."

China

Wham! was in 1985 de eerste westerse popgroep die in China optrad. Ongeveer 15.000 mensen kwamen naar het duo kijken. "In de jaren 80 was China nog heel erg aan het bijkomen van een jarenlange isolatie", zegt een artiestenmanager die in China werkt tegen Time. "En toen kwam Wham!. Dat was echt een eenmalige culturele 'hersenscheet'. Na dat optreden gebeurde er vijf jaar niets in China, het land moest bijkomen."

De band zorgde er uiteindelijk voor dat er veel meer mogelijk werd in het land. Westerse bands waren weer welkom. Dus is ook China bezig met Michaels dood. Op sociale netwerksite Weibo uiten veel mensen hun verdriet.

Michael gaf ons miljoenen, maar hij wilde dat niemand het wist.

Eigenaar goede doel Childline

Zijn fans loven zijn zangtalent, maar vandaag werd ook bekend dat Michael veel geld aan goede doelen gaf. "De afgelopen jaren heeft hij ons miljoenen gegeven", vertelt Esther Rantzen van Childline. "Volgend jaar wilden we een groot concert voor hem organiseren. Niet alleen om hem te bedanken voor zijn muziek, maar ook voor alle honderdduizenden kinderen die hij heeft geholpen."

Michael doneerde geld door de royalties van zijn nummer Jesus to a Child en Don't Let The Sun Go Down on Me op de naam van een aantal goede doelen te zetten. Zo ontvingen zij het inkomen van Michael over deze nummers.

Rantzen zegt dat Michael absoluut niet wilde dat iemand wist dat hij zoveel geld doneerde.

Michael is niet het eerste muziekicoon dat dit jaar overleed. In januari overleed de Britse muzieklegende David Bowie aan de gevolgen van kanker, korte tijd later gevolgd door Glenn Frey van de Eagles. In april liet popicoon Prince het leven na een overdosis. Vorige maand overleed de Canadese zanger Leonard Cohen.

"Het moet nu wel ophouden," zei dj Gerard Ekdom vanochtend tijdens het NOS Radio 1 Journaal. "Het is echt de vloek van 2016, je vraagt je af: wie gaat ons nog verlaten deze week?" Zanger en componist Jan Rot is het met hem eens. "Hadden we dit jaar nog niet genoeg gehad?", vraagt hij zich af. "We hebben échte symbolen dit jaar verloren. De hele jaren 80... Eigenlijk is Madonna alleen nog maar over van de echte groten. Het is een treurige toestand."

"Mag het hierbij blijven, alsjeblieft?" Ook popjournalist Leo Blokhuis vindt het niet normaal hoeveel iconen er zijn gestorven in 2016. "Wat dat betreft is 2016 een bizar jaar. Het zijn vooral de hele grote namen die je niet aan ziet komen die ons nu ontvallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl