Een betoger eist het aftreden van de Congolese president
NOS NieuwsAangepast

'Deal in Congo over aftreden Kabila'

In Congo is een akkoord bereikt over het aftreden van president Kabila. Oppositieleiders hebben dat gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zou zijn afgesproken dat Kabila nog een jaar aan de macht blijft en dan aftreedt. De regering heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

De deal moet een uitweg bieden uit de onrust in Congo. Kabila's tweede ambtstermijn is inmiddels afgelopen, maar hij wil niet opstappen en houdt nieuwe verkiezingen tegen. Bij anti-regeringsprotesten hebben veiligheidstroepen volgens mensenrechtenorganisaties deze week tientallen mensen doodgeschoten.

Volgens de oppositie is nu afgesproken dat Kabila afziet van een grondwetswijziging die een derde termijn mogelijk zou maken. In ruil daarvoor blijft hij aan tot eind 2017, wanneer verkiezingen moeten worden gehouden. In de tussentijd zou Congo een regering krijgen met een vertegenwoordiger van de oppositie als premier.

Scepsis

Correspondent Koert Lindijer betwijfelt of Kabila zich aan de overeenkomst zal houden. "Hij heeft de afgelopen twee jaar systematisch geweigerd om verkiezingen te organiseren", benadrukt Lindijer. "En ook nu hebben we hem nog niet expliciet horen zeggen dat hij aftreedt. Hij zou die interim-periode zomaar weer kunnen oprekken."

Veel Congolezen delen die scepsis, maar zijn volgens Lindijer toch blij met de deal. "Er zijn de afgelopen tijd tientallen doden gevallen. Families hebben hun kinderen moeten begraven. Ze zijn blijven hopen op een akkoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl