Demonstranten wierpen barricades op in Kinshasa
NOS Nieuws

Oppositie Congo roept op tot vreedzaam protest tegen president

De leider van de grootste oppositiepartij in Congo heeft opgeroepen tot vreedzaam protest tegen president Kabila. Ook vanochtend gingen in de hoofdstad Kinshasa mensen de straat op om te demonstreren tegen de president, die weigert terug te treden.

Sinds gisteren protesteren honderden Congolezen tegen Kabila. Vanochtend vroeg wierpen boze demonstranten barricades op in Kinshasa, die ze later in brand staken. De politie en het leger zetten traangas in om groepen betogers uiteen te drijven.

In een video op YouTube riep oppositieleider Etienne Tshisekedi (84) alle Congolezen op in actie te komen tegen de president. Hij beschuldigde Kabila van verraad en zei dat de president feitelijk een staatsgreep pleegt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hoewel zijn termijn gisteren afliep, wil Kabila blijven zitten. Hij zegt dat hij in 2017 nog geen nieuwe verkiezingen kan uitschrijven, omdat de voorbereidingen veel tijd in beslag nemen. De oppositie is het daar niet mee eens en wil dat er op korte termijn een stemronde plaatsvindt.

Om protesten te voorkomen, vaardigde de regering van Kabila gisteren een demonstratieverbod uit. Ook werden sociale media geblokkeerd. Ondanks die maatregelen lijkt de onrust in Congo toe te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl