Gijs van Dijk is de hoogste nieuwkomer op de PvdA-lijst
NOS NieuwsAangepast

FNV'er Gijs van Dijk derde op kandidatenlijst PvdA

Vakbondsman Gijs van Dijk is de hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen, bevestigen bronnen berichtgeving van RTL Nieuws. Van Dijk staat op plaats 3, achter lijsttrekker Lodewijk Asscher en Kamervoorzitter Khadija Arib.

Van Dijk, eerder lid van GroenLinks, is nu nog vice-voorzitter van de FNV. Vorige maand werd al bekend dat hij de vakcentrale zou verlaten. Asscher had hem gevraagd zich bij de PvdA aan te sluiten.

De derde plaats van nieuwkomer Van Dijk wordt in Haagse kringen gezien als een verrassing. Zo staat hij boven een doorgewinterde PvdA-politicus als minister Dijsselbloem, die op nummer 5 staat.

In de top-25 staan volgens RTL slechts twaalf leden van de huidige PvdA-fractie. Dat betekent dat veel Kamerleden na de verkiezingen waarschijnlijk niet terugkeren. In de Peilingwijzer staan de sociaal-democraten nu op 11 tot 13 zetels. NOS-verslaggever Wilco Boom wijst erop dat het bij de PvdA ook traditie is dat een derde van de lijst uit nieuwkomers bestaat.

Top-10

Zeker is dat de rest van de top-10 bestaat uit staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur (4) en interim-fractievoorzitter Attje Kuiken (6). Zij volgde vorige week Diederik Samsom op, die na de verloren lijsttrekkersverkiezing vertrok uit de Kamer.

De lijst wordt aangevuld door Kamerlid Henk Nijboer, publiciste Kirsten van den Hul en de Groningse ex-gedeputeerde William Moorlag. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking staat op de tiende plaats.

PvdA-Kamerlid Marcouch komt op plek 13 en PvdA-Kamerlid Servaes op 17.

De hele concept-kandidatenlijst van de PvdA wordt donderdag gepubliceerd. Zittende Kamerleden die teleurgesteld zijn over hun plek kunnen zich nog tot donderdagochtend afmelden. Zij verdwijnen dan van de lijst en degenen onder hen schuiven zo een plaatsje op. De PvdA-Tweede Kamerleden Vos en Çegerek deden dit al.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl