Gijs van Dijk (36) is vicevoorzitter van de vakbeweging
NOS Nieuws

FNV-bestuurder Van Dijk naar PvdA

Vicevoorzitter Gijs van Dijk van de FNV gaat de landelijke politiek in. Hij verlaat de vakbeweging en stelt zich verkiesbaar voor de PvdA, heeft hij laten weten aan de FNV-leden.

Vicepremier en kandidaat-lijsttrekker Asscher heeft de 36-jarige Van Dijk gevraagd zich bij de PvdA aan te sluiten. Het is dan ook geen verrassing dat Van Dijk Asscher steunt bij de lijsttrekkersverkiezingen voor de partij.

"De afgelopen jaren heb ik bij de FNV samen met leden geknokt voor echte banen, goede zorg, eerlijke pensioenen en hogere lonen voor jongeren", zegt hij over zijn overstap. "Die strijd voor progressieve oplossingen wil ik voor de PvdA in de Tweede Kamer voortzetten."

D66

Bij D66 komt de Haagse Onderwijs-wethouder Ingrid van Engelshoven hoog op de kandidatenlijst. "Na zeven prachtige jaren in Den Haag wil ik mijn ervaring graag inzetten op het Binnenhof", twittert ze vanochtend.

Van Engelshoven was jarenlang partijvoorzitter van D66 en in 2014 was ze lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Het is nog onduidelijk welke plek ze precies krijgt op de D66-lijst, maar ze staat in elk geval in de top-5. Maandag wordt de lijst gepubliceerd.

"Er moeten meer vrouwelijke bestuurders en meer vrouwelijke wethouders komen", zegt Van Engelshoven tegen NRC Handelsblad. "We gaan bij mijn partij uit van gelijke kansen, maar dat is nog niet overal het geval."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl