De Nederlandse handbalsters met zilver
NOS SportAangepast

Drie keer geen scheepsrecht, maar vooruitzicht handbalsters hoopvol

De handbalvrouwen verloren ook hun derde grote wedstrijd tegen Noorwegen in een jaar tijd. Na de WK-finale (23-31) en de olympische wedstrijd om brons (26-36), ging het ook in de EK-finale mis: 29-30. Maar Nederland komt steeds dichterbij en vanuit het handbalteam, dat veelal bestaat uit twintigers, is het vertrouwen in de toekomst groot.

Er was ook teleurstelling. Zeker direct na de wedstrijd in het Zweedse Gothenburg. Maar nadat de eerste bittere pillen geslikt waren, begon het grote vooruitkijken. Aan de horizon gloort het WK in december 2017. Daar houdt ook de bond zich aan vast.

"Je moet deze wedstrijden spelen en je moet ze ook verliezen, om ze straks te kunnen winnen", bezigt technisch directeur Sjors Röttger een wijsheid.

Röttger niet bezorgd over toekomst Thomsen bij Oranje

"We doen dit nu in één jaar in drie momenten", vervolgt Röttger. "Maar Noorwegen doet dit al tien jaar. De ontwikkeling ligt in het spelen van dit soort wedstrijden. Dit team is nog niet klaar en uitontwikkeld."

Helle Thomsen, die pas na de feestdagen beslist of ze haar contract verlengt, weet waar het fout ging. "Wat de doorslag gaf? Onze verdediging had het moeilijk met de tegenstandsters Oftedal en Mørk", weet de bondscoach. "Zij gaven ons grote problemen. Ze zijn ook echt goed, dus is het lastig om daar tegen te verdedigen."

Aan de sfeer binnen het team lag het niet. Die is ontzettend goed, deelde Loïs Abbingh zondagavond mee. "We zitten nu aan de borrel. Er was wel teleurstelling en iedereen had tijd nodig. Meer nog dan na het WK. Want iedereen had wel dingetjes die ze anders hadden willen doen. Maar we hebben gestreden, meer dan tijdens de WK-finale."

Leeftijden acht belangrijkste speelsters

NaamLeeftijdMinuten gespeeld (EK)
Tess Wester23428
Nycke Groot28409
Debbie Bont26301
Estavana Polman24298
Danick Snelder26280
Yvette Broch25277
Laura van der Heijden26246
Michelle Goos26231

Na Rio zakte de motivatie wel even. Maar de coachwissel, Henk Groener ging en Thomsen kwam, heeft positief uitgepakt. "Anders waren we niet zover gekomen. We hebben dit toernooi met frisse moed gespeeld. Iedereen had er veel zin in", aldus Abbingh.

Waar het team in een jaar tijd drie grote toernooien speelde, is er nu bijna een jaar lang rust. Doordat de handbalsters zich bij de beste vier schaarden op het EK plaatsten ze zich rechtstreeks voor het WK, dat op 1 december in Duitsland begint.

Leeftijd

Tijdens dat WK van volgend jaar moet de kern van het team nog altijd de leeftijd van dertig jaar bereiken. En als de blik gericht wordt op de volgende Spelen, die van Tokio in 2020, is nog altijd slechts één speelster van de harde kern ouder dan 30 jaar. Dat is dan Nycke Groot, die overigens zondagmiddag, nog voor de finale, werd uitgeroepen tot meest waardevolle speelster van het EK.

'Ze zijn ontzettend goed'

Ook Yvette Broch werd opgenomen in het beste zevental van het toernooi - Estavana Polman en Tess Wester vielen daar net buiten. De topscoorster van het EK? Zij heet Nora Mørk en zij ging met goud naar huis. Ze had nog wat opbeurende woorden voor Oranje. "Ze zijn ontzettend goed. Ze spelen slim. Het was zenuwslopend. Ik ben echt heel erg blij met deze zege, want ze werden steeds beter tijdens het toernooi."

EK-finale 2016: Nederland - Noorwegen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl