NOS NieuwsAangepast

Huisartsen willen helpen bij afbouwen antidepressiva

Er wordt gewerkt aan betere hulp om mensen van antidepressiva af te krijgen. "We willen meer handvatten geven bij het afbouwen. Misschien hebben we onderschat hoe moeilijk dat is", zegt Jako Burgers van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

Hij reageert op de uitspraken van epidemioloog Dick Bijl. Die zegt dat 98 procent van de mensen in Nederland die antidepressiva gebruiken, dat beter niet kunnen doen. Dat komt neer op bijna 1 miljoen mensen. Veel mensen raken verslaafd en hebben last van vervelende bijwerkingen, zegt Bijl, die ook hoofdredacteur is van het Geneesmiddelenbulletin.

Eind volgend jaar of begin 2018 wil het NHG een aangepaste richtlijn voor de huisartsen hebben. Daarin staat hoe artsen mensen kunnen helpen met het afbouwen van antidepressiva, en worden verschillende opties gegeven om er helemaal niet aan te beginnen.

Verslaafd

Om bij 98 procent van de gebruikers zomaar te stoppen met de medicijnen, vindt Burgers geen goed idee. "Mensen komen niet zomaar naar ons toe. Ze hebben serieuze problemen", zegt hij. "Ze functioneren niet meer goed, bijvoorbeeld omdat hun relatie slecht gaat of er iemand is overleden. Je geeft dan een medicijn, dat geeft ze rust. Maar het zou wel minder kunnen."

Om mensen die moeite hebben om te stoppen met antidepressiva 'verslaafden' te noemen, vindt hij te ver gaan. "Dat is een beladen term", zegt Burgers. "Je denkt dan eerder aan mensen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs. Mensen die antidepressiva gebruiken, kunnen nog prima functioneren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl