'Antidepressiva vrijwel altijd nutteloos en schadelijk'

Bijna een miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva terwijl ze dat beter niet zouden kunnen doen. Dat zegt epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin Dick Bijl in Trouw.

Iets meer dan een miljoen mensen in ons land gebruiken antidepressiva, maar 98 procent heeft er geen baat bij, zegt Bijl op basis van meerdere onderzoeken. Veel mensen raken verslaafd en hebben last van bijwerkingen, zoals zelfmoordneigingen, emotionele afstomping en persoonlijkheidsveranderingen.

Slecht onderzoek

Dat zo veel mensen antidepressiva slikken, betekent volgens Bijl niet dat zij allemaal ernstig depressief zijn. "Nu is het zo dat iemand al wordt aangemerkt als depressief als hij twee weken last heeft van somberte of stemmingswisselingen, en minder is gaan eten of juist meer", zegt hij in de krant.

Middelen tegen depressies, psychoses en ADHD worden volgens Bijl veel te makkelijk en te lang voorgeschreven, terwijl er vaak geen gedegen onderzoek is gedaan naar de werkzaamheid.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) werkt aan betere hulp om mensen van de pillen af te krijgen. "Misschien hebben we onderschat hoe moeilijk dat is", laat de organisatie weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl