Satellietfoto van een Spratly-eiland
NOS NieuwsAangepast

China zet wapensystemen op omstreden eilanden

Een Amerikaanse denktank zegt dat China nieuwe wapensystemen heeft geïnstalleerd op de Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Het gaat om zeven kunstmatig aangelegde eilanden in een gebied dat ook door andere landen geclaimd wordt.

Het Center for Strategic and International Studies (CSIS) doet de mededeling op basis van satellietbeelden. Op de eilanden is afweergeschut geplaatst. Ook staan er wapensystemen die bescherming moeten bieden tegen raketaanvallen, meldt CSIS.

China had al landingsbanen aangelegd op de eilanden. De installatie van de wapensystemen staat op gespannen voet met de verzekering van China dat de eilanden niet verder zullen worden gemilitariseerd.

Volgens directeur Poling van de denktank kan China niet volhouden dat de wapens alleen een defensief oogmerk hebben. Hij denkt dat China zich voorbereidt op een militair conflict.

Trump

Een woordvoerder van de Filipijnse regering is bezorgd over de berichten, die nog worden nagetrokken. Andere landen die aanspraak maken op dat deel van de Zuid-Chinese Zee hebben nog niet gereageerd.

Ook de VS houdt zich stil. Het standpunt van de regering-Obama is dat alle landen in het gebied zich moeten onthouden van activiteiten die de spanning kunnen verhogen. De aanstaande president Trump slaat een hardere toon aan tegen China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl