Protest in China tegen de uitspraak van het VN-hof over de Zuid-Chinese Zee
NOS Nieuws

China houdt oefeningen in Zuid-Chinese Zee

China heeft een deel van de Zuid-Chinese Zee afgesloten voor militaire oefeningen. Die worden van vandaag tot en met donderdag gehouden. Onbekend is wat voor oefeningen de Chinezen doen.

De aankondiging komt een week na de voor China ongunstige uitspraak van het Hof van Arbitrage in Den Haag over de Zuid-Chinese Zee. De rechters wezen de claim van China op het gebied af. China heeft geen eigendomsrecht op de zee en de rechters stelden vast dat China met de aanleg van eilanden het koraalrif daar onherstelbaar heeft beschadigd.

China erkent de uitspraak niet en vindt het hof onbevoegd om zich met de zaak bezig te houden. China hield al vaker militaire oefeningen in het gebied.

Overleg China-VS

Een Amerikaanse admiraal kwam gisteren aan in China om met de commandant van de Chinese marine te spreken over de Zuid-Chinese Zee. De Amerikanen vinden dat China zich agressief gedraagt in het gebied. Zes landen maken aanspraak op een deel van de Zuid-Chinese Zee, dat China als deel van zijn grondgebied beschouwt.

De zaak tegen China bij het Hof van Arbitrage was aangespannen door de vorige Filipijnse president, Aquino. Zijn opvolger Duterte heeft nog niet op de uitspraak gereageerd. Duterte heeft alleen gezegd dat het geschil over de Zuid-Chinese Zee een ingewikkelde zaak is, die economische gevolgen kan hebben. Hij slaat een meer verzoenende toon aan tegen China dan zijn voorganger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl