De omstreden Zuid-Chinese Zee op een wereldbol in een etalage in Peking
NOS Nieuws

China start militaire oefeningen in de Zuid-Chinese zee

China is een week voor een belangrijke uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag begonnen met militaire oefeningen in de Zuid-Chinese Zee. Die gaan een week duren. China zegt dat het overgrote deel van de zee bij China hoort. Andere landen bestrijden dat. Het hof in Den Haag doet daar vandaag over een week, op 12 juli, uitspraak over.

De Chinese staatstelevisie maakte bekend dat de oefeningen om 08.00 uur (Peking-tijd) van start zijn gegaan. Die vinden plaats in een gebied van 100.000 vierkante kilometer rond de Paracel-eilanden, waarin tientallen eilanden, atollen, riffen en zandplaten te vinden zijn.

Behalve China maken ook Vietnam en Taiwan aanspraak op het gebied. Veel mensen wonen er niet, maar de eilanden liggen strategisch in een gebied met belangrijke scheepvaartroutes, visserijgronden en delfstofvoorraden.

Chinese marineschepen op oefening in de Zuid-Chinese Zee

De Filipijnen vroegen het hof drie jaar geleden om een uitspraak. De Filipijnen willen weten of ze economisch actief mogen zijn in wateren die ook door China worden opgeëist.

China erkent de bevoegdheid van het hof in dit conflict niet. Toch kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor de aanspraken van China op andere wateren en eilanden in het gebied.

De spanning werd vandaag verder opgevoerd door een commentaar in de Engelstalige Chinese staatskrant Global Times. Die ziet het hof in Den Haag als een verlengstuk van de VS, dat de aanspraken van de andere landen steunt. De krant roept de regering op om de defensie-uitgaven op te voeren om op een militaire confrontatie voorbereid te zijn.

Een eiland in de Zuid-Chinese Zee waarop China raketten zou hebben geplaatst

De Verenigde Staten zijn bang dat de uitspraak van het hof het conflict verder op scherp zet. China legt in het gebied kunstmatige eilandjes aan en bouwt bestaande eilandjes uit om er militairen en wapentuig te kunnen stationeren. Het tempo waarin dat gebeurt, zou na een uitspraak van het hof omhoog kunnen gaan.

Mogelijk zal China ook van vliegtuigen die over het gebied vliegen, eisen dat ze zichzelf bekendmaken. Dat laatste doet China sinds 2013 ook in de Oost-Chinese Zee. Daar liggen eilandjes die zowel door China als Japan worden geclaimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl