NOS NieuwsAangepast

Buma: straf om haatzaaien verdubbelen

De straffen voor haatzaaien moeten worden verdubbeld, dat zegt CDA-leider Sybrand Buma. Buma zal hiervoor pleiten tijdens een debat over de vrijheid van meningsuiting later vandaag in de Tweede Kamer.

Buma reageert op een initiatiefswetsvoorstel van de Groep Bontes/Van Klaveren om de vrijheid van meningsuiting te verruimen. Een week na de veroordeling van Geert Wilders wegens aanzetten tot discriminatie komt de fractie met een voorstel om het artikel over groepsbelediging, 137c, uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Het aanzetten tot haat en aanzetten tot discriminatie, 137d, zou beperkt moeten worden.

"De vrijheid van meningsuiting is ons belangrijkste grondrecht", zei Kamerlid Van Klaveren vanmorgen op NPO Radio 1. "Haatzaaien en groepsbelediging zijn juridisch vage termen. Mensen moeten weten wat wel en niet mag, dat is nu niet zo. Aanzetten van discriminatie moet kunnen in een debat."

'Historische fout'

CDA-leider Buma is het daar niet mee eens. Volgens hem zou het schrappen van deze wetsartikelen een "historische fout" zijn, zegt hij in een interview op Nu.nl.

"De wetgever moet altijd aan de kant van het slachtoffer staan. In een periode waarin de spanning in de samenleving toeneemt - wat deels voortkomt uit al dat gescheld - moeten we zo'n wetsverandering niet willen", aldus Buma.

"Als dit voorstel zou worden aangenomen, kunnen ook haatimams, waar de PVV en Bontes/Van Klaveren ook tegen zijn, hun gang gaan. Dit moeten we dus niet willen."

Buma pleit daarom juist voor strengere straffen. "Op dit moment geldt voor haatzaaien dezelfde strafmaat als belediging, terwijl haatzaaien een kleinere stap richting geweld is. Het CDA stelt daarom voor de strafmaat voor haatzaaien te verdubbelen van maximaal 1 jaar naar 2 jaar.

Eerder stelde Buma al voor om het verheerlijken van geweld strafbaar te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl