CDA: straf verheerlijken geweld

Het CDA wil dat mensen die terroristisch geweld verheerlijken, strafrechtelijk kunnen worden aangepakt. CDA-leider Buma vindt dat het kabinet nu te weinig doet.

Volgens het CDA is tot nu toe alleen het aanzetten tot geweld strafbaar, maar het verheerlijken van gewelddaden niet. Buma komt met voorstellen om dat te veranderen.

Gisteren zei minister Opstelten dat verheerlijken van geweld al strafbaar is. Volgens hem zijn er geen nieuwe wetten nodig en kan het Openbaar Ministerie nu al mensen vervolgen. "En dan moeten we natuurlijk kijken wat de rechter daarvan vindt."

Nu al mogelijk

Regeringspartij VVD en PvdA zien weinig in het voorstel van het CDA. Ook volgens VVD-Kamerlid Dijkhoff en zijn PvdA-collega Recourt is het nu al mogelijk serieuze gevallen voor de rechter te brengen. Ze verwijzen naar bepalingen in het Wetboek van Strafrecht over het mogelijk maken van terrorisme.

Dijkhoff vindt dat de harde kern moet worden aangepakt. "Maar we moeten ook niet elke recalcitrante puber oppakken die één keer een achterlijke tweet stuurt." Recourt benadrukt dat mensen moeten kunnen denken wat ze willen. "Zodra die gedachten overgaan in het promoten van geweld, moet je optreden."

Voedingsbodem

Ook SP en D66 voelen weinig voor het apart strafbaar stellen van verheerlijking van geweld. Volgens SP-Kamerlid Karabulut moet de IS op alle manieren worden bestreden, maar zijn daar nu al genoeg juridische mogelijkheden voor. De SP mist wel een strategie van het kabinet om de voedingsbodem weg te halen voor dit soort denkbeelden.

D66 benadrukt dat de discussie over het strafbaar stellen van het verheerlijken van geweld in 2005 ook al is gevoerd naar aanleiding van een wetsvoorstel van toenmalig minister Donner. Ook toen was D66 al tegen. Het lijkt Kamerlid Schouw onmogelijk om de "verwerpelijke uitingen van mensen die IS steunen te verbieden zonder verder de vrijheid van meningsuiting in te perken".

De SGP staat wel positief tegenover het plan van het CDA. "Wij waren destijds ook al voor", aldus partijleider Van der Staaij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl