CY Leung kondigt aan dat hij niet meedoet aan de leiderschapsverkiezingen
NOS Nieuws

Ongeliefde leider Hongkong stopt ermee

CY Leung, de impopulaire leider van Hongkong, doet niet mee aan de verkiezingen in maart. Hij zegt dat hij meer tijd wil voor zijn gezin. "Mijn kinderen hebben maar één vader en mijn vrouw heeft maar één echtgenoot."

Hij is sinds 2012 de baas in Hongkong. Zijn eerste termijn loopt in juli af.

Leung is weinig geliefd bij de bevolking van de Chinese stadstaat, omdat hij volgens tegenstanders zijn oren te veel laat hangen naar de centrale overheid in Peking. Zij vinden dat China meer en meer macht naar zich toetrekt in Hongkong, waar bij de overdracht van de Britten naar de Chinezen in 1997 een behoud van burgerlijke vrijheden werd bedongen.

Demonstraties voor democratie

In september 2014 braken in Hongkong protesten uit nadat Peking vrije leiderschapsverkiezingen had toegestaan, maar dan wel met een vooraf door het politbureau goedgekeurde lijst. De tienduizenden demonstranten vonden dat er van ware democratie geen sprake was en bezetten pleinen en straten in het financiële hart van de stad.

Leung weigerde met de betogers in gesprek te gaan en liet de politie na enkele maanden een eind maken aan de bezetting. Bij de aankondiging van zijn afscheid benadrukte Leung vandaag dat hij altijd de volledige steun van de Chinese overheid heeft genoten en dat Peking ook zijn vertrek accepteert.

Opvolger

Een van de mensen die worden genoemd als zijn opvolger is de huidige minister van Financiën John Tsang. Hij staat verder van Peking af dan Leung.

Een elitegroep van 1200 mensen uit Hongkong kiest elke vijf jaar uit hun midden de nieuwe leider. De groep bestaat grotendeels uit Peking-aanhangers en wordt aanstaande zondag gekozen door vertegenwoordigers van de verschillende sectoren in de stadstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl