NOS NieuwsAangepast

'Uitgebrand pakhuis Oakland niet gecontroleerd door brandweer'

Het uitgebrande pakhuis in Oakland stond niet in een database van de brandweer en is daarom mogelijk nooit gecontroleerd op brandveiligheid. Dat zegt een anonieme bron bij de brandweer van de Amerikaanse stad tegen persbureau AP. Bij de brand tijdens een feest vielen afgelopen weekend zeker 36 doden.

Commerciële gebouwen in Oakland moeten jaarlijks worden gecontroleerd op brandveiligheid. Deze onaangekondigde controles doet de brandweer op basis van de database, waarin het uitgebrande pakhuis dus zou ontbreken. Het gebouw stond om de hoek bij een brandweerkazerne.

In een officiële reactie zegt de brandweer niet te weten of het pakhuis in de database stond. Ook een woordvoerder van burgemeester Libby Schaaf kan niet zeggen of en wanneer het pakhuis op brandveiligheid is gecontroleerd. Woensdag maakte de gemeente bekend dat de laatste controle van bouwtoezicht zeker 30 jaar geleden was.

Angst voor ingrijpen

Kunstenaars die in andere ongebruikte pakhuizen in Oakland wonen, zijn bang dat de gemeente na de brand harder gaat optreden. In een open brief roepen schilders, muzikanten en andere artiesten Oakland op om de "vitale kunstindustrie van Oakland" te beschermen. Ze willen dat de gemeente de artiesten helpt om de pakhuizen veiliger te maken en ze niet op straat zet.

In Baltimore zijn maandag tientallen kunstenaars uit hun gebouw gezet. Volgens de overheid was het pand in slechte staat en niet geschikt om in te wonen. De brandweer van Los Angeles kondigt aan de komende weken hard op te treden tegen illegale bewoning van leegstaande gebouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl