De brandweer noemde het pakhuis een labyrint
NOS NieuwsAangepast

'Uitbater uitgebrand pakhuis Oakland geeft alleen om zichzelf'

De uitbater van het pakhuis in Oakland waar bij een brand 36 mensen om het leven kwamen, ziet zichzelf als een geliefd goeroe, terwijl hij zelf niet om anderen geeft. Dat zeggen familieleden en bekenden van de man tegen verschillende Amerikaanse media.

De 46-jarige Derick Ion Almena stond aan het hoofd van het kunstenaarscollectief dat verdeeld was over twee verdiepingen in het pakhuis. Vrijdagavond brak er brand uit tijdens een dancefeest. Doordat het pand was opgedeeld in kleine kamers en vol stond met meubels en andere objecten, verspreidde het vuur zich razendsnel.

Er waren geen vluchtroutes en geen sprinklers. Feestgangers konden geen kant op. Almena zou door de autoriteiten meerdere keren zijn gewaarschuwd over onveilige situaties in het pand. Volgens een raadslid in Oakland sloeg Almena alle adviezen in de wind en zei hij dat ze zich "met hun eigen zaken moesten bemoeien".

Ik denk eerlijk gezegd dat hij niet in staat is om zich schuldig te voelen.

Michael Allison, vader van de vriendin van Almena

De vader van Almena's vriendin Micah Allison vertelt dat de twee verslaafd zijn aan drugs. Hun drie kinderen zijn volgens Michael Allison begin dit jaar voor een paar maanden meegenomen door de kinderbescherming. Ze waren ondervoed, hadden gaten in hun kleding en last van luizen.

"Ik denk eerlijk gezegd dat hij niet in staat is om zich schuldig te voelen", vertelt Allison over Almena. "Hij geeft alleen maar om zichzelf."

Danielle Boudreaux

Een kennis van het koppel onderschrijft dat. Volgens Danielle Boudreaux omringt Almena zich "graag met mensen die hem als een soort goeroe zien en allerlei klusjes voor hem doen".

Almena vertelde na de brand tegen een lokaal televisiestation dat hij zich als een "grootvader voelde voor alle jonge kunstenaars die in het pakhuis woonden". Hij zei dat hij meeleeft met de nabestaanden van de mensen die zijn omgekomen bij de brand.

Facebook

Een paar uur na de brand plaatste Almena op Facebook een bericht waarin hij niets zei over de slachtoffers. "Alles waar ik zo hard voor heb gewerkt is weg. Gelukkig waren Micah en mijn kinderen veilig in een hotel", stond in het bericht. Na een storm van kritiek verwijderde hij de tekst.

Volgens de politie liggen er geen lichamen meer in het pakhuis. Het bergen van de 36 dodelijke slachtoffers verliep moeizaam, doordat een deel van het gebouw was ingestort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl