VN-blauwhelmen bij de grens van Haïti en de Dominicaanse Republiek in 2010
NOS NieuwsAangepast

Ban zegt sorry voor rol van VN bij verspreiding cholera in Haïti

Vertrekkend secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN heeft inwoners van Haïti excuses aangeboden voor de rol van de VN bij de uitbraak van cholera op het eiland in 2010. Daardoor kwamen 9300 mensen om en werden 800.000 mensen ziek.

De epidemie brak uit na de zware aardbeving die Haïti trof. Nepalese VN-militairen hebben volgens mensenrechtenorganisaties en wetenschappers de ziekte daar gebracht.

Ban zegt dat de VN niet genoeg heeft gedaan aan de uitbraak van de ziekte. "We bieden excuses aan voor onze rol. Dit is een blamage voor de reputatie van VN-vredesmissies". Hij heeft niet gezegd dat de VN-troepen verantwoordelijk waren voor de komst van cholera op het eiland. Haïti was tot 2010 cholera-vrij.

VN-chef zegt sorry voor verspreiding cholera

De Verenigde Naties vroegen vorige maand ruim 180 miljoen euro aan de internationale gemeenschap voor slachtoffers van de cholera-uitbraak. Toen al zei een hoge VN-gezant dat dat verzoek niet als schuldbekentenis moest worden gezien.

De Nepalese VN-militairen kwamen naar Haïti om hulp te bieden na een zware aardbeving op het eiland. Kort na de uitbraak gaven veel Haïtianen al de schuld aan de Nepalezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl