NOS NieuwsAangepast

Haïtianen: VN oorzaak van cholera

In Haïti zijn betogingen uit de hand gelopen van mensen die de VN de schuld geven van de cholera-epidemie. Zo'n duizend Haïtianen in de noordelijke havenstad Cap-Haitien staken in twee steden politiebureaus in brand en bekogelden VN-bases met stenen. De politie en de VN-militairen gebruikten traangas om de menigte uiteen te drijven. In een andere stad, Hinch in het binnenland, werden ook Nepalese militairen bekogeld met stenen.

De oorzaak van de uitbraak is nog niet opgehelderd, maar de betogers zeggen dat de ziekte is meegenomen door militairen uit Nepal, waar ook cholera heerst. Een week na hun aankomst op de VN-basis in Haïti werden in de buurt de eerste cholera-gevallen vastgesteld. In Haïti is al decennia geen cholera voorgekomen.

Amerikaanse experts hebben vastgesteld dat de cholera die in Haïti voorkomt, lijkt op de epidemie die ook in Zuid-Azië heerst. Maar ze zeiden erbij dat zij de exacte oorzaak van de cholera-uitbraak in Haïti nog niet hebben vastgesteld. Geen van de Nepalese VN-militairen heeft cholera.

Slechte omstandigheden

De VN heeft erkend dat er slechte sanitaire omstandigheden heersen op de basis van de Nepalezen. Maar volgens de VN zijn de Nepalese militairen niet de bron van de cholera-epidemie op Haïti.

De ziekte heeft zich door de slechte hygiënische omstandigheden in Haïti snel verspreid. Het aantal besmettingen kan volgens de VN oplopen tot 200.000. Tot nu toe zijn er zo'n duizend doden gevallen als gevolg van de cholera-uitbraak.

In Haïti zijn 12.000 VN-militairen aanwezig die de Haïtiaanse regering helpen met de voorbereidingen van de verkiezingen op 28 november. President Preval en de VN hebben al gezegd dat de stembusgang hoe dan ook doorgaat, ondanks de cholera-epidemie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl