Daklozenopvang
NOS NieuwsAangepast

Honderden extra slapers bij Leger des Heils door kou

De afgelopen nachten hebben 300 extra daklozen in opvangcentra van het Leger des Heils geslapen. De organisatie had vanwege de kou honderden bedden meer beschikbaar gesteld dan gebruikelijk.

"Door de extra slapers was uiteindelijk 75 procent van de extra opvangcentra in Nederland gevuld", zegt een woordvoerder. De meeste daklozen kwamen naar opvangcentra in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. De reguliere opvangcentra waren helemaal gevuld.

Vrijdag besloten de GGD's in de vier grote steden al dat de winteropvang in verband met de kou eerder zou opengaan. Normaal gesproken is de opvang in Amsterdam pas vanaf 1 december open.

Vanaf volgend jaar zijn alle 390 Nederlandse gemeenten verantwoordelijk voor hun eigen daklozenopvang. Tot nu toe lag die verantwoordelijkheid bij 43 grote steden, de zogeheten centrumgemeenten. De Federatie Opvang heeft er geen vertrouwen in dat alle gemeenten dit aankunnen. De organisatie heeft een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd.

"Het idee om verder te decentraliseren is goed, maar de gemeentes hebben nog niet alles geregeld", zegt Jan Laurier van de Federatie. "Een opvang moet 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar zijn voor daklozen en in veel gemeentes is dit nog niet op orde. Ook moet de GGD ervoor zorgen dat de opvang vrij is van besmettelijke ziektes."

'Eigen' daklozen

Doordat sommige gemeentes nog niet alles geregeld hebben, worden daklozen soms geweigerd, zegt Laurier. "Sommige daklozen vallen buiten de boot omdat ze niet kunnen aantonen dat ze in een bepaalde gemeente hebben rondgezworven. Bij de opvang geldt een regiobinding: de 'eigen' daklozen uit de regio hebben voorrang. Daardoor worden in praktijk soms daklozen geweigerd omdat er niet genoeg plek is, terwijl dit eigenlijk helemaal niet mag."

Daarom wil Laurier dat er iets aan het beleid wordt veranderd. Of de gemeentes moeten hun zaken op orde brengen, of de wet moet worden veranderd. In een reactie zegt staatssecretaris Van Rijn dat er een lijst komt van gemeenten die problemen hebben. "De decentralisatie is bedoeld om gemeenten de ruimte te geven om problemen op te lossen waar we al decennia tegenaan lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl