Archiefbeeld van een dag- en thuislozenopvang in Amsterdam met extra bedden vanwege de vrieskou
NOS NieuwsAangepast

Daklozen in grote steden naar binnen om verwachte kou

Vanaf maandag kunnen daklozen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag 's nachts terecht in de winteropvang. De GGD's in die plaatsen hebben gezamenlijk besloten de zogenaamde winterkouderegeling in te laten gaan.

In Amsterdam bestaat er al drie jaar een vaste winteropvang waar daklozen ongeacht de temperatuur terecht kunnen van 1 december tot 1 april. In de andere steden bestaat deze vaste regeling niet, maar wordt hiertoe besloten wanneer het te koud is om buiten te slapen.

Energieleverancier Liander zegt maandag en dinsdag het gas en licht van klanten niet af te sluiten in verband met de kou. De leverancier stopt met het afsluiten van wanbetalers wanneer de temperatuur 24 uur lang gemiddeld onder het vriespunt blijft.

Twee dagen onder het vriespunt

Enexis en Stedin gaan maandag en dinsdag nog wel door met het afsluiten van gas- en stroomaansluitingen van wanbetalers of klanten die om andere redenen niet voldoen aan de afspraken met de leveranciers.

Volgens de wet mag er niet worden afgesloten wanneer de temperatuur in De Bilt twee dagen onder het vriespunt blijft. Dat is volgende week niet het geval volgens de bedrijven.

Bij ontdekte hennepkwekerijen of gevaarlijke situaties sluiten de energiebedrijven het gas en licht nog wel af, ook wanneer het meerdere dagen heeft gevroren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl