Broseta klom over een hek om aan de menigte te ontkomen
NOS NieuwsAangepast

Voorwaardelijke celstraffen voor 'uitkleden' Air France-topman

Drie voormalige medewerkers van Air France die betrokken waren bij het geweld tegen een topman van de luchtvaartmaatschappij, zijn veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van drie tot vier maanden. Volgens de rechter hebben ze zich bij een betoging, vorig jaar november, schuldig gemaakt aan geweld.

Bij het protest tegen een reorganisatie hadden medewerkers het gemunt op het hoofd personeelszaken van Air France, Xavier Broseta. Ze joegen hem op en rukten hem de kleren van het lijf. Broseta klom met ontbloot bovenlijf over een hek om aan de menigte te ontkomen.

Vluchtende topman AirFrance

De zaak leidde tot een boze reactie van de Franse premier Valls. Die zei dat het imago van Frankrijk erdoor werd aangetast. Ook KLM-topman Pieter Elbers was geschokt. KLM is de kleinere partner van de Franse maatschappij in de holding Air France-KLM.

Boete

In totaal stonden vijftien mensen terecht voor het geweld tijdens de betoging. Twee ex-personeelsleden zijn vrijgesproken. De rest kreeg een boete van 500 euro voor het beschadigen van de toegangspoort tot een terrein van Air France.

Het Franse Openbaar Ministerie had tegen de hoofdverdachten onvoorwaardelijke celstraffen tot vier maanden geëist. De andere verdachten moesten van de aanklager een boete krijgen van 1000 euro. De rechter oordeelde dus milder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl