Valls met de chef personeelszaken van Air France, Xavier Broseta (l)
NOS Nieuws

Franse premier: incident Air France slecht voor ons imago

De Franse premier Valls heeft de chef personeelszaken van Air France, die gisteren halfnaakt moest vluchten voor woedende werknemers, een hart onder de riem gestoken. Valls zei bij een bezoek aan het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij dat Frankrijk is geschokt door het geweld tegen personeelschef Broseta en dat het geweld door niets kan worden gerechtvaardigd.

Broseta werd gisteren belaagd door furieuze personeelsleden. Die rukten hem letterlijk de kleren van het lijf. Broseta kon over een hek klimmen en zo aan de menigte ontkomen. Beelden van het incident gingen de hele wereld over.

Kantoor Air France bestormd

Valls zegt nu dat de beelden het imago van heel Frankrijk aantasten. De premier herhaalde dat de geweldplegers hard moeten worden gestraft.

Valls: niets rechtvaardigt dit gedrag

De gemoederen bij Air France lopen hoog op door de voorgenomen reorganisatie van de maatschappij. Nu overleg met de bonden is stukgelopen, heeft het bestuur bekendgemaakt 2900 banen en een aantal lange-afstandsvluchten te schrappen. Ook moet de vloot worden verkleind.

Overigens melden Franse media vandaag dat personeelschef Broseta wordt vervangen door een vertrouweling van premier Valls. De luchtvaartmaatschappij heeft dat niet bevestigd. Bronnen rond Valls zeggen dat die beslissing niets te maken heeft met het incident van gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl