KNWU begint onderzoek naar misstanden in de wielersport
De KNWU stelt een onderzoek in naar intimidatie en misstanden binnen de wielersport. Dat heeft de wielerbond maandag bekendgemaakt, op dezelfde dag dat oud-renster en huidig KNWU-hoofdbestuurslid Marijn de Vries in haar column in Trouw had verteld over haar eigen ervaringen met intimidatie.
De Vries schrijft onder andere over een masseur die tijdens massages haar schaamlippen aanraakte. En over een ploegleider die week in week uit zei dat ze er niets van kon en dat ze maar beter kon stoppen. In Langs de Lijn En Omstreken lichtte de oud-renster, die in 2015 afscheid nam van het peloton, haar verhaal toe.
De Vries zit zelf in het hoofdbestuur van de KNWU en was in die functie al een paar maanden bezig met het opstarten van het onderzoek, dat vanaf januari 2017 zal worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
De wielerbond noemt zelf 'enkele buitenlandse ontwikkelingen' als aanleiding voor het onderzoek, zoals het zogenoemde CIRC-rapport waarin staat dat er binnen het vrouwenwielrennen op grote schaal sprake is van intimidatie. Het onderzoek waaruit het CIRC-rapport voortkwam, was ingesteld door de internationale wielrenunie UCI.
'Meer soortgelijke verhalen'
Nadat afgelopen week in Engeland de berichtenstroom op gang kwam over voetballers die als jeugdspeler seksueel zijn misbruikt door trainers, besloot De Vries zelf alvast haar verhaal te delen. "De enige manier om hier een halt aan toe te roepen is door erover te gaan praten", legt ze uit.
"Ik heb vooral mijn eigen ervaringen beschreven, maar ik weet ook dat heel veel andere vrouwen uit het peloton soortgelijke verhalen hebben. Ik vind het heel erg nodig dat we het erover hebben en ik ben heel blij dat we als KNWU hebben besloten hier een onderzoek naar te starten."