Luuk de Jong
NOS VoetbalAangepast

'Problemen PSV gaan verder dan Luuk de Jong'

In de afgelopen twee seizoenen werd De Jong topscorer met 20 (2014/15) en 26 doelpunten (2015/16). Deze jaargang staat de teller na dertien wedstrijden op 3.

Tien wedstrijden geleden scoorde hij voor het laatst, op 28 september tegen FK Rostov in de Champions League. Dat zijn 855 minuten zonder doelpunt. Het maakt De Jong tot symbool van de malaise bij PSV en mikpunt van kritiek.

Woensdag hield trainer Phillip Cocu zijn aanvoerder tegen Atlético Madrid zelfs op de bank. "Soms kun je het ritme even doorbreken door een keer niet te spelen", verklaarde de coach vrijdag op de persconferentie. "Maar tegen ADO Den Haag gaat Luuk weer gewoon beginnen."

Meesterscout Piet de Visser vindt de discussie overtrokken: "Luuk de Jong is geen Messi, bij hem duurt het wat langer", vertelt De Visser vanuit Colombia, waar hij jonge talenten aan het bekijken is. "Spelers met een slechte mentaliteit kunnen dan wegzakken. Maar De Jong is mans genoeg om zich terug te knokken. En als hij begint te scoren, dan gaat het hard."

Luuk de Jong mikpunt na gemiste kansen

Ook oud-trainer Aad de Mos neemt het op voor de spits. "Laten we ophouden over De Jong, er is op iedereen wel wat aan te merken."

"Ik snap dat iedereen snel bij hem uitkomt als het niet goed gaat. De Jong is aanvoerder, heeft zijn woordje klaar en hij was de afgelopen twee seizoenen succesvol. Hij staat sowieso veel in de picture, dus dan krijgt hij nu ook alles over zich heen. Ik vind het overtrokken."

Siem en Luuk de Jong op de bank in Madrid

Maar heeft De Mos wel een verklaring voor de ondermaatse prestaties van de PSV-spits? "Er gaat in het hele team van alles mis. Ten eerste zijn er enorm veel wisselingen op het middenveld, ook gedwongen door blessures van Hendrix en Guardado bijvoorbeeld, dus dat is in het nadeel van De Jong."

"Maar denk ook aan Jürgen Locadia, die nu geblesseerd is. Hij was de voorbije jaren een perfecte bliksemafleider voor De Jong. Daardoor kon De Jong ook makkelijker scoren. Narsingh en Willems zijn verder hopeloos uit vorm, terwijl zij normaal gesproken als hofleverancier gelden voor de voorzetten vanaf de zijkant."

Je moet hem gewoon een weekje op vakantie sturen. Dan komt het helemaal goed. Lekker op het strandje liggen.

Youri Mulder

Dat laatste is volgens Pierre van Hooijdonk een missend facet in het spel van het huidige PSV, zo zei hij afgelopen zondag nog in Studio Voetbal. "Kijk eens hoe PSV staat", zegt Van Hooijdonk als hij verwijst naar het scherm.

"In de hoeken is helemaal niemand te vinden. Ik heb geleerd dat je tegen mindere tegenstanders het veld altijd breed moet houden. Zo (als je in een trechter speelt, red.) ga je te weinig creëren. Hier help je De Jong niet mee. Ga terug naar het oude vertrouwde en positioneer spelers aan de buitenkant."

Bijna drie weken terug gaf Youri Mulder technisch directeur Marcel Brands nog een heel ander advies. "Je moet hem gewoon een weekje op vakantie sturen", luidde de opmerkelijke mening van Mulder. "Dan komt het helemaal goed. Lekker op het strandje liggen. Er zit nu geen frisheid in."

"Een hoop gezever", vindt De Visser van de hele discussie. "PSV komt er echt wel bovenop. PSV is net twee keer kampioen geworden. Na een kampioenschap volgt altijd een terugval, tenzij je Barcelona of Real Madrid bent. Ze hebben misschien een jaar nodig om door te selecteren, maar eerlijk gezegd denk ik dat ze dit seizoen nog gewoon mee gaan doen om de titel."

De Mos valt hem bij: "PSV speelde vorig jaar lang niet altijd goed en kreeg toen eigenlijk het kampioenschap in de schoot geworpen. Dat is voor spelers misschien wel een signaal geweest dat je ook op die manier kampioen kan worden."

Geoliede machine

De Mos vindt dat trainer Cocu vaker de jeugd een kans moet geven om van PSV weer een geoliede machine te maken. "Iemand zoals Sam Lammers moet je een keer vanaf het begin laten spelen", aldus De Mos. "Desnoods zet je De Jong dan op de bank, maar op die manier creëer je wel iets, een ander elan. Hetzelfde geldt voor Dante Rigo, een uitstekende speler."

Een hoop gezever.

Piet de Visser over de discussie rond de vormdip van Luuk de Jong

"Ik heb het Aad de Mos horen zeggen, ja", reageert De Visser, die van herkennen van talent zijn vak heeft gemaakt. "Maar die jongens moet je brengen als het iets beter gaat. Zo'n jongen als Rigo is een toptalent, maar hij is nog niet klaar om de kar te trekken."

En hoe zit het met Marco van Ginkel? Als huurling van Chelsea had Van Ginkel vorig seizoen na de winterstop met acht treffers een belangrijke rol in de landstitel. "Als scout van Chelsea kan ik daar niet zoveel over zeggen", aldus De Visser.

"Van Ginkel is weer op de weg terug na zijn blessure, hij traint en speelt weer goed. Voor PSV zou het fantastisch zijn als hij nog een keer gehuurd kan worden, maar het is de vraag of Chelsea hem nog een keer laat gaan."

Jetro Willems

En dan dat andere probleemkind, Jetro Willems? Aad de Mos is kritisch: "Hij is fysiek gewoon niet goed. Ik kan niet in het hoofd van Willems kijken, maar het lijkt erop alsof sommige spelers denken met minder inspanning tot prestaties te kunnen komen."

De linksback onderging vrijdag een onderzoek naar de klap op zijn hoofd die hij tegen Atlético Madrid opliep en is sowieso niet beschikbaar voor het duel met ADO Den Haag. Volgens De Mos moet Willems bij zichzelf te rade gaan: "Willems is ontzettend talentvol. Maar het lijkt erop alsof hij compleet in slaap is gevallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl