Tafel Studio Voetbal 6 november 2016
NOS VoetbalAangepast

Mulder adviseert Brands: stuur Luuk de Jong op vakantie

Marcel Brands is nog wat chagrijnig als hij zondagavond aanschuift bij Studio Voetbal. "Punten verspelen is niet leuk", aldus de technisch manager van PSV over het 1-1 gelijkspel tegen FC Twente. "Verzachtende omstandigheid is dat de concurrentie ook punten heeft verspeeld."

Een dag na het gelijkspel van PSV zag Brands Ajax averij oplopen bij AZ (2-2) en koploper Feyenoord verloor bij Go Ahead Eagles (1-0). De regerend kampioen ligt nu vier punten achter op Feyenoord en twee op Ajax. Aan tafel bij presentator Tom Egbers laat Brands weten dat het geloof in titelprolongatie bij PSV niet ongeschonden is.

Had PSV beter moeten investeren?

"Vorig jaar kregen we wat veel goals tegen", aldus Brands. "Nu hebben we de minst gepasseerde defensie, maar we komen thuis erg moeilijk tot scoren. Als PSV mag je in eigen huis niet 4 van de 6 thuisduels punten verspelen. Ik vind dat PSV thuis 16 (van de 17) wedstrijden moet winnen."

Had PSV moeten investeren in spelers die goed zijn in kleine ruimte?

AD-journalist Sjoerd Mossou is niet heel erg verrast door de zwakke thuisresultaten. "Is het niet een beetje logisch? Jullie hebben te weinig spelers die heel goed zijn in de kleine ruime. Zintsjenko is er zo een en dan zie je dat het meteen beter gaat. Hadden jullie niet meer van dat soort spelers moeten halen?"

Brands: "We creëren wel veel kansen. Dat is het probleem niet. Met Ramselaar hebben we nog zo'n speler voor de kleine ruimte gehaald. Pröpper is normaal gesproken ook goed voor tien goals per seizoen. Steven Bergwijn doet het behoorlijk, maar heeft nog moeite het net te vinden. Dat komt goed."

'Stuur Luuk de Jong een weekje met vakantie'

Het probleem van PSV is ook het probleem van Luuk de Jong. De spits heeft al vijf eredivisieduels niet gescoord. "Er wordt veel naar Luuk gekeken, maar we mogen niet alleen afhankelijk zijn van Luuk", zegt Brands.

"Luuk de Jong betekent veel meer voor PSV dan alleen goals maken", aldus PEC Zwolle-trainer Ron Jans. "Hij zet druk, werkt hard, neemt initiatief, staat voor de camera. Ik zou met hem gaan praten, maar hem gewoon laten staan."

'Stuur Luuk de Jong een weekje met vakantie'

"Hij is niet voor niets aanvoerder en hij voelt zich verantwoordelijk, maar de oplossing ligt in het collectief", zegt Brands.

Youri Mulder heeft ook een tip voor Brands en PSV-trainer Phillip Cocu: "Stuur Luuk de Jong een weekje op vakantie. Er zit geen frisheid in."

'Jetro moet meer energie steken in wat hij doet'

Duidelijk is dat Luuk de Jong niet in de vorm van zijn leven verkeert en dat geldt zeker ook voor een andere potentiële smaakmaker, Jetro Willems. Afgelopen zomer hoopte Willems nog op een overgang naar een grote club. De 22-jarige linksback bleef, maar zijn spel werd er niet beter op. Tegen Twente zat hij zelfs op de bank.

"Jetro moet meer energie steken in wat hij doet", aldus Brands. "Veel mensen hebben gezegd dat hij beter moet verdedigen en daar heeft hij veel aandacht aan besteed, maar dat is één facet. Hij heeft te weinig aanvallende acties. Als hij dat meer gaat doen, kan hij ons mede kampioen maken. Ik heb absoluut vertrouwen in hem."

Wat is er met Willems aan de hand?

"Misschien is het wel een goed moment dat iedereen nu over hem heen valt", zegt Jans. "Potentieel is hij een sensationele back."

Jans ziet toekomst in PSV. "Met Hendrix, Ramselaar en Pröpper heeft PSV een prachtig middenveld voor de toekomst. Dat Hendrix nu niet kan spelen is een gemis."

"We krijgen Locadia ook nog terug", zegt Brands. De technisch manager stelt dat er in de winterstop in principe geen speler bijkomt. Brands vertrouwt met deze spelersgroep op weer een succesvol jaar voor PSV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl