Het Museum van Volkerenmoord in Phnom Penh in Cambodja
NOS NieuwsAangepast

Advocaat Koppe: rechters Khmer-tribunaal zijn incompetent

"Een theaterstuk" noemde advocaat Victor Koppe het proces tegen de twee Rode Khmer-leiders Khieu Samphan en Nuon Chea eerder al. Hij verdedigt een van de twee, de 90-jarige Nuon Chea, sinds 2007. Vandaag zijn de twee in hoger beroep tot levenslang veroordeeld voor hun rol tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer in de jaren zeventig.

De uitspraak in hoger beroep verandert niets aan het oordeel van Koppe over de rechters van het tribunaal, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Cruciale getuigen zijn niet gehoord, cruciaal bewijs is niet toegelaten. De politieke invloed op de rechters hier is heel erg groot. Vandaar ook waarschijnlijk dat er ook opnieuw levenslang is gekomen, de rechters zullen geen andere keus gehad hebben."

Rode Khmer-leiders weer veroordeeld tot levenslang

Koppe vermoedt dat de rechters zijn beïnvloed door de Cambodjaanse regering. "Dat is ongelooflijk jammer. Als er zo'n proces wordt opgetuigd en er zo veel geld door de internationale gemeenschap wordt gegeven, probeer dan de historische werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Dat gebeurt op geen enkele wijze, met name omdat de huidige regering natuurlijk zelf ooit onderdeel was van de Rode Khmer en een heel ander belang heeft hoe de geschiedenis wordt verteld."

De advocaat stak zijn onvrede tijdens het proces niet onder stoelen of banken. Dat werd hem niet in dank afgenomen. De rechters dienden twee keer een klacht tegen hem in bij de Orde van Advocaten in Amsterdam. Koppe rekent op begrip van de deken. "Ik vond het absoluut noodzakelijk om te zeggen waar het op stond. Dat er op geen enkele wijze aan waarheidsvinding wordt gedaan, en dat men enorm bevooroordeeld en incompetent is. Ik heb daar lang niks over gezegd maar uiteindelijk vond ik dat het noodzakelijk was in het belang van Nuon Chea."

Victor Koppe

Koppe heeft al heel wat stevige zaken achter de rug. Hij verdedigde bijvoorbeeld Samir A. en was ook advocaat bij zaken voor de Rwanda- en Sierra Leone-tribunalen. Maar de verdediging van de Rode Khmer-leider viel hem zwaarder. "Het is de grootste internationale strafzaak sinds de Neurenberg-tribunalen. Voor het eerst is een voormalig communistisch bewind vervolgd, het is enorm ingewikkeld. Daarbij komt de tegenwerking van de rechters, waardoor het in de zittingszaal, vier dagen per week, enorm zwaar is."

Ik vond het absoluut noodzakelijk om te zeggen waar het op stond. Dat er op geen enkele wijze aan waarheidsvinding wordt gedaan, en dat men enorm bevooroordeeld en incompetent is.

Victor Koppe, advocaat van Nuon Chea

Intussen is het tribunaal nog niet klaar met de twee oude Rode Khmer-leiders. Er loopt nog een andere zaak, waarin genocide-aanklachten centraal staan. Het gaat dan om martelingen en massamoorden, onder meer in het beruchte gevangeniscomplex S-21 in Phnom Penh . Koppe verwacht dat de uitspraak van vandaag die zaak zal beïnvloeden. "Het is in dit proces wel weer levenslang geworden, maar er zijn ook vrijspraken op een aantal punten. Dat kan veel effect hebben op de tweede zaak."

De uitspraak in het tweede proces wordt eind volgend jaar verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl