Nuon Chea, beter bekend als Broeder Nummer 2, in de rechtszaal
NOS NieuwsAangepast

Rode Khmer-leiders weer veroordeeld tot levenslang

Twee Rode Khmer-leiders zijn in hoger beroep veroordeeld tot levenslang door het internationale tribunaal in Cambodja. Khieu Samphan (85) en Nuon Chea (90) kregen dezelfde straf in 2014 ook al opgelegd wegens oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid. De advocaten van Khieu Samphan en Nuon Chea waren in beroep gegaan tegen de uitspraak.

"De zwaarte van de daden moet terugkomen in de straf", motiveerde de voorzitter van de rechtbank het vonnis. "Het waren geen geïsoleerde incidenten, maar alles gebeurde over een langere tijd." De twee, die in 2007 werden opgepakt, hoorden hun vonnis uiterlijk onbewogen aan.

1,7 miljoen mensen

Het schrikbewind van de Rode Khmer staat bekend als een van de ergste genocideplegers van de 20e eeuw. Tussen 1975 en 1979 kwamen naar schatting 1,7 miljoen mensen om het leven door marteling, honger, uitputting en massa-executies. De misdaden van de Rode Khmer werden internationaal bekend als The Killing Fields, mede dankzij de gelijknamige film.

Een invasie van Vietnam maakte in 1979 een einde aan de heerschappij van de Rode Khmer. Maar de leiders bleven op vrije voeten. De hoogste leider Pol Pot stierf in 1998 zonder dat hij ooit verantwoording aflegde.

Khieu Samphan in de rechtszaal

Khieu Samphan diende als staatshoofd van de Rode Khmer. Hij studeerde in de jaren 50 in Parijs en raakte later betrokken bij de politiek van Cambodja. Hij ontkent dat de Rode Khmer bewust mensen uithongerde of massamoorden pleegde. "Er was altijd nauwe betrokkenheid bij het welzijn van de bevolking," schreef hij in een boek over de periode.

Broeder Nummer 2

Nuon Chea was de rechterhand van Pol Pot en staat bekend als Broeder Nummer 2. Hij studeerde in Bangkok waar hij kennis maakte met het communisme. Terug in Cambodja sloot hij zich aan bij de Rode Khmer en werd bekend als partij-ideoloog. De aanklachten tegen hem vindt hij onterecht.

  • EPA
    De genocide wordt nagespeeld door acteurs
  • EPA
    Scholieren kijken naar de doodshoofden van slachtoffers
  • AFP
    Khmer-leider Pol Pot in januari 1998, een paar maanden voor zijn dood in de Cambodjaanse jungle
  • EPA
    Een Cambodjaanse huilt bij een vitrine met schedels van slachtoffers van het Khmer-regime

Zijn baas Pol Pot zou alleen opdracht hebben gegeven om vijandelijke spionnen te doden. "Wat betreft de gewone mensen wisten noch Pol Pot, noch ik dat ze werden vermoord," zei hij daarover. Nuon Chea werd in 2007 bij zijn huis in het westen van Cambodja gearresteerd.

Hij wordt verdedigd door de Nederlandse advocaat Victor Koppe. Hij vindt dat Nuon Chea en Khieu Samphan ten onrechte "als gewetenloze psychopaten worden afgeschilderd", zei hij eerder deze week in Trouw. Het tribunaal is volgens Koppe "weinig meer dan een theaterstuk". Hij had dan ook niet verwacht dat zijn cliënt strafvermindering zou krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl