Jos Wienen van de VNG
NOS NieuwsAangepast

Gemeenten teleurgesteld over stuklopen bed-bad-broodoverleg

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is teleurgesteld dat er geen akkoord is bereikt over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers (bed-bad-brood).

Volgens de Haarlemse burgemeester Wienen, voorzitter van de asielcommissie van de VNG, zijn de onderhandelingen vastgelopen omdat gemeenten de opvangplekken in stand wilden houden die ze zelf hadden ingericht om mensen van de straat te houden. "We waren met staatssecretaris Dijkhoff overeengekomen dat op individuele basis mensen toch 's nachts een slaapplek kunnen krijgen. Maar daar kwam hij gisteravond ineens van terug."

Gebouw

Volgens Wienen ging het toewijzen van een gebouw voor de nachtopvang de staatssecretaris te ver. Hij vindt het niet realistisch om van gemeenten te verwachten dat zij die mensen op straat laten slapen. Wienen zegt dat hij wel bereid blijft om te praten met staatssecretaris Dijkhoff.

Een akkoord over een regeling was dichtbij. In de plannen zouden er niet zes, zoals het kabinet wilde, maar acht locaties komen, verspreid over het land, waar afgewezen asielzoekers terecht zouden kunnen voor noodopvang. Op dit moment bieden zo'n 25 gemeenten opvang aan asielzoekers die geen verblijfsvergunning hebben gekregen.

Onafhankelijke commissie

Een aantal gemeenten pleit nu voor het instellen van een onafhankelijke commissie of een commissie van wijzen. Ze willen in overleg blijven met Dijkhoff, omdat dit de problemen die er zijn met de opvang van deze groep mensen niet oplost.

Wethouder Zorg, Welzijn en Armoedebestrijding Renate Richters van Eindhoven betreurt het net als veel burgemeesters en andere wethouders dat het overleg vanochtend eenzijdig is afgeblazen, vooral ook omdat een akkoord dichtbij leek.

"Nadat het overleg eerder tien maanden stil had gelegen omdat het ministerie zich moest beraden, leken we de afgelopen weken nader tot elkaar te komen. Alle betrokken gemeenten zijn van mening dat er een basale opvang moet zijn zolang er geen sluitend rijksbeleid is. Niemand hoort onder een brug te slapen; het gaat hier om basale rechten", zegt zij in een reactie.

Cruciaal

Wethouder Kees Diepeveen van Utrecht sluit zich hierbij aan. "Het vraagstuk blijft bestaan dat mensen zonder rechtmatig verblijf en of recht op rijksopvang, op straat terechtkomen. Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten. Het is cruciaal dat rijk en gemeenten op een lijn komen bij deze en andere belangrijke onderwerpen op het gebied van migratie en asiel. Ik stel voor dat een commissie van wijzen gaat kijken naar de aanpak van het rijk en van gemeenten."

Ook de gemeente Amsterdam vindt uit humanitair oogpunt een basale opvang noodzakelijk. Amsterdam gaat door met de opvang zoals die er nu is. Binnenkort praten B&W en de gemeenteraad over de financiering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl