NOS SchaatsenAangepast

Kramer: ik had wel het gevoel dat ik macht had

Het leek een spannende strijd in Nagano tussen Sven Kramer en Jorrit Bergsma op de 5.000 meter. Maar de meningen van de twee hoofdpersonen zijn verdeeld. Bergsma had wel het gevoel dat hij het Kramer moeilijk maakte, maar Kramer voelde zich geen moment bedreigd.

"Het viel mee hoe diep ik moest gaan. Ik had wel het gevoel dat ik macht had", aldus Kramer na afloop. Dat Bergsma de tegenstander was, zorgde ervoor dat hij de laatste rondjes niet in zijn eentje reed. "Het is wel fijn dat je elke kruising een tegenstander hebt. Maar met Bergsma als tegenstander weet je dat je altijd superalert moet schaatsen. En dat ging eigenlijk best goed."

Klassieker

Het duel Kramer-Bergsma is een klassieker aan het worden. Kramer vindt het best. "Als de race elke keer zo afloopt vind ik het goed natuurlijk. We hebben allebei telkens een superhoog niveau en dan zijn het pittige ritten. Ik ga op het moment gewoon heel erg goed. Het is fijn dat ik zo'n 5.000 meter kan rijden."

Of het er spannender uitzag dan het was? "Ik hoop het wel", antwoordt Kramer, die de volgende wereldbeker laat schieten. "Ik zal in Astana niet rijden. Ik ga naar Collalbo op trainingskamp. Vooralsnog denk ik dat ik in Heerenveen wel rijd, maar dat kan nog veranderen."

Bergsma voelt het gat kleiner worden

Zijn tegenstander Bergsma krijgt voor zijn gevoel juist steeds meer zicht op een zege op Kramer. "Ik zit er nu hartstikke dicht op. Het blijft lastig, maar ik denk wel dat het steeds beter wordt. Ik had momenten in de race dat ik dacht dat het heel goed voelde. Ik bleef soms zelfs voor hem. Ik ben nu nog niet zo ver om te winnen van Sven."

Bergsma blijft strijdlustig: ik werk er hard aan

"De laatste rondjes blijven lastig. Sven rijdt heel variërend in rondetijden. Ik moet het juist hebben van vlakke races. En toch ga je mee in dat wispelturige rijden. Ik moet proberen op mezelf te blijven focussen.

Of ik het leuk vind tegen Sven? "Het is leuker om te winnen natuurlijk, maar ik zie wel de uitdaging. Ik heb zin om weer de strijd aan te gaan."

De zegereeks van Sven Kramer

AfstandToernooi
1.500 meterKNSB Cup
5.000 meterKNSB Cup
10.000 meterKNSB Cup
5.000 meterWB Harbin
PloegenachtervolgingWB Harbin
1.500 meterWB Harbin
5.000 meterWB Nagano

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl