Eindfeest van de campagne van GeenPeil
NOS NieuwsAangepast

EU wil 14.500 euro terug van campagne GeenPeil

De EU eist een bedrag van 14.500 euro terug van het burgerinitiatief GeenPeil. Het geld, dat door het Instituut voor Directe Democratie in Europa is verstrekt, is gebruikt voor een advertentie om handtekeningen te werven voor het houden van het referendum over Oekraïne.

Volgens de EU is het verboden om geld van dat Instituut te gebruiken voor de campagne voor een referendum.

De groep GeenPeil werd opgericht omdat het volgens de initiatiefnemers tijd was voor een democratischer geluid. In 2015 voerde GeenPeil actie voor een nationaal raadgevend referendum over de goedkeuringswet voor de Associatieovereenkomst tussen de EU, Euratom, hun 28 lidstaten en Oekraïne. Die overeenkomst was in 2014 gesloten. GeenPeil vindt dat Nederland dat verdrag niet moet ratificeren.

Advertentie

Toen op 1 juli 2015 de Wet Raadgevend Referendum van kracht was geworden, zette GeenPeil zich in voor het verzamelen van de 300.000 handtekeningen die vereist waren voor het aanvragen van een referendum.

Als onderdeel van de campagne werd een paginagrote advertentie geplaatst in De Telegraaf in september 2015. Die bestond uit een oproep boven een formulier dat direct kon worden ingevuld en ondertekend om de campagne te steunen. Het referendum is er gekomen; het is in april dit jaar gehouden.

In De Telegraaf van 24 september 2015

De rekening voor de advertentie is betaald door het Instituut voor Directe Democratie in Europa (IDDE). Maar in een verordening van het Europees Parlement en de Raad staat: "Aan een politieke stichting op Europees niveau toegekende middelen mogen [...] in geen geval worden gebruikt ter financiering van campagnes voor verkiezingen of referenda".

Overduidelijk verband

In een tot nu toe vertrouwelijk rapport van het Europees Parlement staat dat er een ‘direct en overduidelijk verband’ was tussen de advertentie en de kwestie waarover het referendum ging. Ook lagen de data van de advertentie (september 2015) en de toewijzing van het referendum (oktober 2015) zo dicht bij elkaar, dat bij nader inzien moet worden besloten dat de advertentie niet in aanmerking komt voor financiering.

Het rapport waarin dit staat, wordt naar verwachting maandag goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl