NOS NieuwsAangepast

Hillary Clinton: ik wilde het liefst thuis op de bank liggen

Clinton wilde liefst op de bank liggen

Hillary Clinton is voor het eerst sinds de presidentsverkiezingen van vorige week opgetreden in het openbaar. Op een benefietgala in Washington stak ze haar teleurstelling over haar verlies niet onder stoelen of banken. "Het is niet makkelijk voor me om hier te zijn."

De 69-jarige Clinton legde uren na haar verkiezingsnederlaag een verklaring af waarin ze Donald Trump feliciteerde, maar daarna trok ze zich terug. Ze werd alleen nog gezien op een wandeling in de bossen bij haar huis in de plaats Chappaqua, New York.

Clinton zei dat ze de afgelopen week het liefst thuis was. "Er waren momenten dat ik alleen maar op de bank wilde liggen met mijn honden en een goed boek", zei ze in haar toespraak op een evenement van het Children's Defense Fund. Daar werd ze bedankt voor het werk dat ze voor die stichting heeft verricht. Volgens medewerkers van Clinton was de afspraak al voor de verkiezingen gepland.

'Geef nooit op'

"Ik weet dat velen van jullie diep teleurgesteld zijn in de uitkomst", zei Clinton. "Dat ben ik zelf ook, meer dan ik jullie ooit duidelijk kan maken. Ik begrijp dat veel mensen zich de afgelopen dagen hebben afgevraagd of dit het land is dat ze voor ogen hadden."

Ondanks haar teleurstelling probeerde ze het publiek ook een bemoedigende boodschap mee te geven. "De verdeeldheid die deze presidentsverkiezingen hebben blootgelegd is groot. Toch moeten jullie dit van mij aannemen: de Verenigde Staten zijn het waard. Onze kinderen zijn het waard. Geloof in dit land, vecht voor onze waarden en geef nooit op."

Na haar bezoek aan het benefietgala keert Clinton terug naar New York. Ze heeft verder geen openbare optredens op de agenda staan.

Botsing met Bill

Amerikaanse media melden dat het dagen voor de verkiezingsdag tot een uitbarsting is gekomen tussen Hillary en Bill Clinton. Ed Klein, een journalist die boeken over de Clintons heeft geschreven, zegt dat hij erbij was toen Bill Clinton in Little Rock een hoogoplopende ruzie via de telefoon met Hillary had.

De ruzie ging over de manier waarop Hillary's campagne verliep, toen in de peilingen duidelijk werd dat Trump inliep. Bill Clinton was het er niet mee eens dat Hillary en haar naaste medewerkers de schuld legden bij FBI-directeur Comey wegens het heropenen van het onderzoek naar de e-mails.

Volgens Bill moest Hillary zich veel meer richten op de economie en op de mensen die zich in de steek gelaten voelen, in plaats van Trump steeds aan te vallen. Ook zou hij des duivels zijn geweest dat hij genegeerd werd door de campagneleiding met zijn pleidooi om de economie centraal te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl