Deel gemeenten stopt zorggeld in algemene pot
1 op de 5 gemeenten die in 2015 geld overhielden uit het budget voor de zorg en ondersteuning van hun inwoners, heeft dat geld niet volledig apart gezet voor de zorg. Dat blijkt uit een enquête van de NOS en Binnenlands Bestuur, waaraan 217 gemeenten hebben meegedaan.
Bijna alle gemeenten hielden vorig jaar geld over dat was bestemd voor de zorg en ondersteuning van hun inwoners, taken die vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De NOS vroeg de gemeenten wat er met die miljoenen is gebeurd. Van de 190 gemeenten die zeggen een overschot te hebben, hebben 35 gemeenten dat geld niet apart gezet voor zorg in de toekomst.
Deze gemeenten stoppen het geld in de algemene reserves, waardoor het ook aan andere zaken kan worden uitgegeven. De gemeente Appingedam is bijvoorbeeld van plan het opknappen van damwanden te bekostigen uit een overschot aan zorggeld.
Sommige gemeenten, zoals Amstelveen, zeggen dat ze niet anders kunnen dan het zorggeld in de algemene reserves te stoppen omdat ze geen aparte potjes hebben. Andere gemeenten willen later bepalen wat er met het geld gebeurt.
Speeltoestellen
Veruit de meeste gemeenten geven het geld wel een specifieke zorgbestemming. Toch ontstaat in een deel van die gemeenten ook discussie, omdat er verschillend wordt gedacht over wat er onder zorg valt. Zo worden van het geld in Helmond verschillende stadsprojecten gefinancierd, van speeltoestellen die stroom opwekken tot een workshop geschiedenis schrijven.
Driekwart van de gemeenten die op de Wmo en de jeugdhulp tezamen geld overhielden, gebruikt dat overschot niet om hun zorgbeleid aan te passen. Slechts een op de tien gemeenten verlaagt bijvoorbeeld de eigen bijdrage en minder dan 5 procent verhoogt tarieven voor bijvoorbeeld huishoudhulp of jeugdzorg.
Zwembad
Staatssecretaris Van Rijn heeft gezegd dat geld dat bedoeld is voor zorg, daar ook aan uitgegeven moet worden. Maar wat gemeenten verstaan onder zorg, vindt hij de beleidsvrijheid van gemeenten. Zo kan de bouw van een zwembad ook als 'zorg' gezien worden, als de gemeente vindt dat het de gezondheid van mensen helpt. Van Rijn doet momenteel zelf ook onderzoek naar zorgoverschotten bij gemeenten.