Lewis Hamilton en Max Verstappen op het podium
NOS SportAangepast

Niets dan lof voor 'Verstappen-show' in Brazilië

De sensationele inhaalrace van Max Verstappen in de Braziliaanse regen heeft tot lovende reacties geleid in de Formule 1-wereld. Geregeld was er dit seizoen kritiek op de rijstijl van de Nederlander, maar na zijn huzarenstukje in de Grote Prijs van Brazilië is er alleen maar bewondering.

In Brazilië werd zelfs gesproken van 'de reïncarnatie van Ayrton Senna'. Daar kon Red Bull-baas Helmut Marko zich wel in vinden. "Dit viel alleen te vergelijken met de briljante race van Senna op Donington in 1993, waar hij in de regen in één ronde van plaats vijf naar plaats één reed", sprak Marko.

Verstappen slaagde er zondag, na een verkeerd uitgepakte bandengok, in om in de laatste zeventien ronden van de zestiende naar de derde plek te rijden. "Dit was een van de beste races die ik ooit in de Formule 1 heb gezien", zei Red Bull-teambaas Chris Horner. "Hij was vastbesloten om na de laatste pitstop alsnog het podium te halen en reed onverschrokken in behoorlijk gruwelijke omstandigheden."

Niet alleen zijn eigen team, ook de concurrentie van Verstappen had niets dan lof voor de Nederlander. "Het was de Verstappen-show", zei Mercedes-teambaas Toto Wolff. "Een ongelooflijke prestatie en geweldig amusement."

En ook Mercedes-topadviseur Niki Lauda, twee weken geleden nog heel kritisch over de rijstijl van Verstappen, was enthousiast. "Max reed uitzonderlijk goed. De manier waarop hij iedereen inhaalde was indrukwekkend. Ik wist dat die jongen goed was en hij bewees vandaag opnieuw waartoe hij in staat is", aldus de Formule 1-legende.

Max Verstappen raast door de regen op het Interlagos-circuit

Het laatste slachtoffer van Verstappens inhaalrace op het Interlagos-circuit was Force India-coureur Sergio Pérez, die zijn podiumplek door toedoen van de Nederlander in rook op zag gaan. "Het is jammer om in de laatste rondes je podiumplek te verliezen, maar Max had nu eenmaal een ander tempo. Hij was de snelste op het circuit en er was niets dat ik kon doen om hem achter me te houden."

Er was niet alleen bewondering voor de inhaalrace, maar ook voor de manier waarop Verstappen in de 38ste ronde op miraculeuze wijze op de baan bleef nadat hij de controle over zijn bolide had verloren en richting vangrail draaide. "Ik dacht, what the hell doet hij daar?", sprak Mercedes-collega Nico Rosberg, toen nog achter de Nederlander rijdend, na afloop.

Ook het publiek was, niet voor het eerst, zeer te spreken over Verstappen: hij werd voor de achtste keer dit seizoen uitgeroepen tot 'Driver of the Day'. Ter vergelijking: Lewis Hamilton en Nico Rosberg, die over twee weken in Abu Dhabi gaan uitmaken wie er wereldkampioen wordt, moeten het tot nu toe doen met ieder één uitverkiezing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl