Louis Bontes
NOS NieuwsAangepast

Direct een motie van wantrouwen in Oekraïne-debat

Tweede Kamerlid Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren heeft direct bij aanvang van het debat over het associatieakkoord met Oekraïne een motie van wantrouwen ingediend tegen het kabinet.

Hij zei dat hij dat nodig vond om "gelijk te stemmen, omdat deze poppenkast nergens voor nodig is". Volgens het Kamerlid, dat in 2013 uit de PVV werd gezet, was het niet nodig om eerst een debat te houden. Nog geen enkele ander Kamerlid was aan het woord geweest.

Dit leidde tot verwarring bij de anderen. VVD en PvdA steunden eerst het plan van Bontes, omdat ze zeker wisten dat de motie toch geen meerderheid zou halen.

Ongebruikelijk

Maar SGP-leider Van der Staaij noemde het ongebruikelijk om al direct in de eerste termijn, wanneer het kabinet nog niet heeft gereageerd, een motie in te dienen. Ook Kamerlid Monasch, die gisteren uit de PvdA stapte mede vanwege het Oekraïne-verdrag, zei dat hij het belangrijk vond om eerst een "fatsoenlijk en inhoudelijk debat te voeren" alvorens er gestemd zou worden.

Uiteindelijk steunde een meerderheid een plan van CDA-leider Buma, die voorstelde dat er direct na de eerste termijn gestemd zal worden over de motie van wantrouwen.

Verworpen

De motie van Bontes werd, zoals verwacht, met een overgrote meerderheid verworpen. Alleen de PVV en 50Plus, en de Kamerleden Van Klaveren en Monasch zeiden het vertrouwen op in het kabinet.

De Tweede Kamer debatteert vanavond met premier Rutte over hoe het nu verder moet met het associatieverdrag met Oekraïne. Ruim zeven maanden geleden was er een raadgevend referendum over de vraag of de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne moest worden goedgekeurd.

De meerderheid van de mensen die meededen, gaf als antwoord 'nee'. Sindsdien worstelt het kabinet met de vraag wat het gevolg van die uitslag moet zijn.

Direct motie van wantrouwen en verwarring in Oekraïne-debat met premier Rutte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl