Rutte op 13 april tijdens het debat na de uitslag van het referendum
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wacht pittig debat over referendum, maar houdt wel steun

De Tweede Kamer debatteert vanavond over hoe het nu verder moet met het associatieverdrag met Oekraïne. De algemene verwachting is dat het een pittig debat wordt voor het kabinet, maar dat premier Rutte uiteindelijk steun van een Kamermeerderheid krijgt om langer naar een oplossing te zoeken.

Ruim zeven maanden geleden was er een raadgevend referendum over de vraag of de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne moest worden goedgekeurd. De meerderheid van de mensen die meededen, gaf als antwoord 'nee'. Sindsdien worstelt het kabinet met de vraag wat het gevolg van die uitslag moet zijn. Rutte wil, in zijn eigen woorden, recht doen aan de nee-stem, maar tegelijk de eensgezindheid van Europa bewaren.

Geen deal

De premier heeft er verschillende keren met zijn Europese collega's over gepraat en hij heeft ook met oppositiepartijen gesproken. Volgens Rutte is er geen deal met de oppositie. Vorige week vroeg hij de Kamer tot half december de tijd voor verdere internationale onderhandelingen.

Rutte wil 'in het landsbelang' het uiterste doen om het Oekraïneverdrag te ondertekenen, maar in een apart besluit zouden diverse zaken moeten worden vastgelegd. Zo zou moeten worden opgeschreven dat het verdrag geen opstap is naar een Oekraïens EU-lidmaatschap.

Motie van wantrouwen

Veel oppositiepartijen vinden dat het kabinet veel te lang draalt en het verdrag niet moet ratificeren. Mogelijk dient de SP daarover vanavond een motie van wantrouwen in. Die zal dan waarschijnlijk worden gesteund door de PVV, de groep-Bontes/Van Klaveren en het Kamerlid Monasch, die gisteren mede vanwege de kwestie-Oekraïne uit de PvdA stapte. Zij vinden dat het kabinet zich moet neerleggen bij de uitslag van het referendum en ze zijn tegen verdere onderhandelingen.

Maar de motie zal het niet halen. Er zijn nog wel meer oppositiepartijen die vinden dat het verdrag niet moet worden geratificeerd. Maar zij vinden een motie van wantrouwen op dit moment vermoedelijk te ver gaan. Zij willen afwachten met welke oplossing het kabinet uiteindelijk komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl