Steven Bergwijn viert zijn doelpunt tegen PEC
NOS VoetbalAangepast

PSV stoomt groeibriljant Bergwijn klaar voor de top

Ze zijn vrij zeldzaam in Eindhoven: talentvolle spelers die vanuit de jeugdopleiding doorbreken in het eerste elftal van PSV en vervolgens furore maken bij een grote internationale club.

Maar wie weet loopt er nu iemand op de Herdgang rond die over een paar jaar bij een Europese topclub speelt. Het gaat over Steven Bergwijn, de 19-jarige groeibriljant van PSV. In 2011 verruilde hij de jeugd van Ajax voor een verblijf in Eindhoven. Bergwijn is er nog lang niet, maar de eerste stappen zijn gezet.

Zeventien jaar was Bergwijn toen Phillip Cocu hem op 10 mei 2015 in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (2-0 winst) zijn debuut liet maken bij PSV, dat toen al lang en breed kampioen was.

Anderhalf jaar na die eerste kennismaking met de geboren Amsterdammer rammelt Bergwijn steeds nadrukkelijker aan de poort, mede dankzij een blessure van Jürgen Locadia. Dit seizoen kwam de aanvaller al tot tien wedstrijden, vooral als invaller. Eén keer trof hij doel, in het met 4-0 gewonnen duel bij PEC Zwolle in augustus.

Cocu is zeer te spreken over de ontwikkeling die zijn pupil doormaakt. "Hij is een completere speler geworden, met meer diepgang. Hij is niet meer zo afhankelijk van zijn individuele actie. En hij is al langere tijd erg fit. Dat werpt ook z'n vruchten af."

Augustus 2016: Bergwijn scoort eerste goal voor PSV

Op het veld is Bergwijn ondanks zijn wat geringe lengte vrij nadrukkelijk aanwezig. Het liefst maakt hij eindeloos acties. En als hij door een teamgenoot wordt overgeslagen, zien we een beteuterd gezicht. Naast het veld oogt de flankspeler vooral verlegen. Netjes en beschaafd, en met weinig woorden.

"Ik heb altijd in mijn hoofd gehad rond deze tijd in het eerste te spelen en dat is gelukt", zegt Bergwijn over zijn doorbraak in dit seizoen.

Droom

In oktober, de maand waarin hij ook zijn negentiende verjaardag vierde, debuteerde Bergwijn bovendien in Jong Oranje. Tegen Turkije (0-0) mocht hij een half uur invallen. Een week later stal de PSV'er met twee doelpunten en een assist de show tegen Cyprus (4-1).

"Ach, ik ben redelijk nuchter", antwoordt Bergwijn als hem naar die enerverende maand gevraagd wordt. "Dit is gewoon mijn droom geweest en ik ben blij dat ik elke dag op het veld mag staan."

Steven Bergwijn krijgt de kans omdat onder anderen Locadia geblesseerd is

Naast alle lovende woorden aan het adres van een van de grootste talenten van dit moment bij PSV zijn er ook woorden van kritiek.

Wat Cocu betreft moet het rendement omhoog bij Bergwijn, die in alle competities pas één keer scoorde dit seizoen. "Dat is kenmerkend voor een jonge speler. De wisselvalligheid voor de goal", aldus de coach.

Basisplaats

Bergwijn is het met zijn trainer eens. "In de jeugd schoot ik ze er vanuit alle hoeken in. Het niveau is even wennen, maar dat komt wel goed", belooft de aanvaller. "Ik wil een vaste speler worden bij PSV, belangrijk zijn en elke week in de basis staan."

Goede kans dat die basisplaats er vanavond weer komt voor Bergwijn als PSV het in eigen huis om 19.45 uur opneemt tegen FC Twente.

PSV-FC Twente is live te volgen via het blog op NOS.nl en via Langs de Lijn op NPO Radio 1. Vanaf 22.30 uur is er een samenvatting te zien op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl