Peshmerga-strijders bij de stad Bashiqa, eerder deze week
NOS NieuwsAangepast

Iraakse Koerden melden terreinwinst bij opmars naar Mosul

Koerdische troepen hebben de stad Bashiqa in Irak heroverd op Islamitische Staat (IS). Dat heeft de president van de Koerdische Autonome Regio in het noorden van Irak gemeld aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. De stad ligt vlak bij Mosul.

Het bericht is nog niet bevestigd door andere organisaties, maar de Amerikaanse commandant in Irak zegt wel dat "de signalen erop wijzen dat er een succes in Bashiqa is behaald", al weet hij nog niet of alle IS-rebellen in de stad zijn gedood.

De Koerden kregen bij de herovering hulp van het Turkse leger, zei de Turkse premier Yildirim tegen CNN Türk. Volgens hem hebben de Iraaks-Koerdische peshmerga-strijders Turkije gevraagd om hulp. Het Turkse leger zette tanks in om de Koerden te helpen. De Turkse steun is saillant; Ankara is tegelijkertijd behoed voor een te sterke Koerdische invloed in het grensgebied.

De herovering is onderdeel van de strijd om Mosul. De Iraakse regering probeert die stad te heroveren op IS en krijgt daarbij hulp van de peshmerga, Amerikaanse elite-eenheden en Amerikaanse, Britse en Franse gevechtsvliegtuigen. De slag om de stad, de grootste in handen van IS, wordt mogelijk de grootste slag op Iraaks grondgebied sinds de Amerikaanse invasie in 2003.

Turkse invloed

Dicht bij Bashiqa is ook een Turks militair kamp gevestigd. Daar helpen Turkse militairen met de training van Iraakse milities en Koerden.

De Turkse activiteiten over de grens zijn Irak een doorn in het oog. De Verenigde Staten hebben tot nu toe vergeefs bemiddeld om de Iraakse regering zover te krijgen Turkse militaire steun te accepteren bij de operatie-Mosul. "Dit is een Iraakse klus. En dat blijft het", sprak premier Abadi deze week.

Turkije vreest dat het zijn invloed in de regio rond Mosul verliest als sjiieten daar de macht overnemen. Mosul is overwegend soennitisch en maakte eens deel uit van het Ottomaanse Rijk.

Eerder vandaag vielen strijders van IS de westelijke stad Rutba aan. De stad kwam in 2014 in handen van IS, maar werd een paar maanden geleden heroverd door het Iraakse leger. Volgens de Irakezen is de aanval van vandaag afgeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl