NOS NieuwsAangepast

Militaire strategie Mosul: omsingelen, afsluiten en de stad in

De aanval op Mosul is gisteren ingezet door een coalitie van verschillende landen. Volgens politicoloog en voormalig directeur van Clingendael Ko Colijn wordt een "vrij klassieke" militaire strategie gebruikt en die kan leiden tot logistieke problemen. "Waarschijnlijk gaat deze verovering langer duren dan de strijd om Tikrit of Fallujah", zegt Colijn.

Colijn schat dat de Iraakse stad voor 90 procent wordt omsingeld. "Ongeveer 10 procent van de grens zal worden vrijgehouden zodat burgers kunnen vluchten naar een opvang in de buurt."

De militaire strategie bestaat volgens hem uit omsingelen, insluiten, afsluiten en de stad in. "Daarna bombarderen de betrokken partijen waarschijnlijk wapenopslagplaatsen met luchtaanvallen." Na die luchtaanvallen proberen ze zo snel mogelijk op het centrale plein te komen. "Zodat ze daar de verovering kunnen claimen, en niet straat na straat hoeven te veroveren."

De Turkse strijdkrachten dringen de stad via het noorden binnen, de Iraakse troepen via het zuiden en de Koerden via het oosten, verwacht Colijn.

Colijn gaat ervan uit dat IS de eerste dagen terugvecht. "Door bijvoorbeeld olievelden in brand te steken. Maar zo geven IS-strijders meteen aan waar die velden en wapenopslagen liggen en kunnen ze daar worden aangevallen. Gebruiken is verraden."

De harde kern van IS trekt zich snel terug, gaat hij verder. "Ze hebben geen sterke militaire kracht, ze kunnen zich bijvoorbeeld niet in de lucht verdedigen."

Toch zal de strijd niet zo snel gestreden zijn. "Een stad als Tikrit was een soennitisch bolwerk. In Mosul is het ingewikkeld, er is ook nog een strijd tussen de soennieten en sjiieten bezig. Daarbij is Mosul een trofee voor betrokken partijen en gaan ze strijden om stukjes stad. Dat wordt een logistieke puinhoop."

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een grote chaos na de verovering.

Ko Colijn, politicoloog

Dat is een groter probleem dan de verovering zelf, zegt Colijn. Belangrijk is volgens hem the day after. "Alles draait om de vraag: wat gebeurt er na de verovering? Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een grote chaos. Iedereen wil een stukje stad."

Want de Turken willen de invloed van de Koerdische PKK klein houden, de soennieten zijn bang voor de sjiieten en Obama wil een grote overwinning voor de nieuwe Amerikaanse presidentsverkiezingen binnenslepen. Een ingewikkelde situatie, vindt Colijn.

Hoe dan ook, er gaan burgerslachtoffers vallen, zegt Colijn. "Het wordt moeilijk om 1 miljoen mensen te sparen. De coalitie zal proberen ze een uitweg te bieden met de eerder genoemde 'nooduitgang', maar het is bijna niet mogelijk om iedereen te sparen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl