Joop Alberda
NOS SportAangepast

'Het zwemconflict was wel wat groter dan Joop en Aad'

Het bestuur van de KNZB moet eens goed in de spiegel kijken en Joop Alberda, tot deze zomer technisch directeur van de zwembond, mag zich het olympisch debacle ook aanrekenen. Dat is de harde conclusie die NOS-zwemanalist Johan Kenkhuis trekt, nadat hij kennis heeft genomen van het rapport dat een evaluatiecommissie naar aanleiding van de mislukte Spelen in Rio de Janeiro heeft samengesteld.

Oud-topzwemmer Maarten van der Weijden, die deel uitmaakte van die evaluatiecommissie die onder voorzitterschap stond van Marc Delissen, schetst een ontluisterend beeld. "Stafleden waren bezig met randzaken, wat ten koste ging van de prestaties van de zwemmers", stelt hij. Nederland wist in Rio geen enkele medaille te veroveren.

Ernstige tweespalt

Aan de vooravond van de Spelen besloot technisch directeur Joop Alberda zijn functie neer te leggen. Een verschil van inzicht bij het management van de nationale ploeg, luidde toen nog de omzichtige formulering. Naar nu is gebleken, lag Alberda overhoop met teammanager Aad van Groningen, een conflict dat ernstige tweespalt veroorzaakte binnen de gehele Nederlandse zwemequipe.

Het was op dat moment al langer onrustig bij de KNZB. Met sommige zwemmers, onder wie Femke Heemskerk, kon technisch directeur Alberda bovendien niet goed overweg.

'Het conflict was wel groter dan Joop en Aad'

Groepjesvorming

"Het conflict was wel wat groter dan Joop en Aad. Dat zorgde er wel voor dat stafleden een kant gingen kiezen. Dat leidt tot groepjesvorming en zorgt niet voor een veilige sfeer", aldus Van der Weijden.

"Dat zorgt voor woede en dat geeft stress. En dat kost weer energie en die hebben ze nodig om heel hard te zwemmen. De stafleden waren bezig met randzaken, andere dingen dan zwemmers heel hard te laten zwemmen."

Spiegel

Volgens Johan Kenkhuis moet de zwembond kritisch naar zichzelf kijken, al waagt hij te betwijfelen of de bestuursleden zo hard durven te zijn voor zichzelf. Ook vindt Kenkhuis dat Alberda aangewezen kan worden als mede-schuldige voor de tegenvallende prestaties.

"Ik denk dat Joop er niet in is geslaagd een verbindend team samen te stellen dat een goede sfeer creëert, dus daarin heeft hij ook gefaald. Dat zal hij zelf ook erkennen."

Alberda

In Langs de Lijn En Omstreken onderstreepte Alberda dat hij zaken anders had kunnen aanpakken. "Dat heb ik gedeeld met het bestuur en met een aantal stafleden. En ik heb ook mijn eigen spiegel waarin ik reflecteer wat ik wel of niet goed heb gedaan", aldus Alberda.

"Ik heb genoeg ervaring om te weten dat als je conflicten ziet aankomen, dat je dan aan de bel moet trekken. Terugkijkend is het een simpele conclusie dat ik het anders had moeten aanpakken. Maar mijn bijdrage aan de medailles is niet zo groot; de afstand tussen mij en het zwemwater is groot..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl